11 tips: verminder stress tijdens zwangerschap
Ik schrok toen ik zag dat iemand op mijn site terecht was gekomen met de zoekterm “wat doet een paniekaanval met een ongeboren kind“. Maar ik dacht ook meteen: wat een heldere en actuele vraag! In deze maatschappij waarin iedereen maar druk-druk-druk blijft. Waarin het leven 24/7 doorgaat, dankzij de tablets, smartphones en social media. In dat leven is stress heel actueel. Waarmee ik niet wil zeggen dat paniekaanvallen dat ook zijn. Maar het kan. En het zal je maar overkomen tijdens je zwangerschap. Niet fijn.
Oorzaak en gevolg
Weet je. De oorzaak achterhalen kan nuttig zijn. Maar als je al zwanger bent is dat wellicht niet zo spannend. Veel belangrijker is het voor mij wat je eraan kan doen! Wat kan je doen om stress te verminderen tijdens de zwangerschap? Los van tig stappen terug doen. Ruzies vermijden. Je realiseren dat je lichamelijk (hoe zwaarder je wordt, hoe lastiger je je evenwicht kunt bewaren) en geestelijk (verandering in je hormoonhuishouding) verandert. Misschien hebben jullie wat aan mijn tips. De dingen waar ik op heb gelet tijdens mijn zwangerschap.
1. Volg zwangerschapsyoga
Perfectionistisch. Niet echt stressbestendig. Burn-out achter de rug. Heftige zwangerschap. Drukke baan. Dat was mijn situatie destijds. Stap 1 om te ontstressen voor mij: zwangerschapsyoga gaan volgen. Belang van je kind voorop. Spiritueel met je mind en lichaam omgaan. Gericht op het ongeboren kindje wat in jou groeit. Het mooiste wat ik heb kunnen doen. Aanrader!
2. Gebruik deze boeken als handboek
Een van de eerste kado’s die ik kreeg toen we onze ouders hebben verteld dat ik zwanger was, was het prachtige boek van Lennart Nilsson, ‘begin van een leven’. Het mooiste boek ‘ever’ over het ontstaan van een baby vanaf het allereerste begin. Ontroerend, zo mooi.
Eerste boek wat ik zelf heb aangeschaft was het boek van Susan Smit, ‘zwanger met lichaam en ziel’. Mooi, lief, spiritueel, inspirerend, rustgevend. Ik kan het iedereen aanraden.
3. Ga je niet teveel van te voren inlezen in de technische aspecten van de bevalling
Dat is ook een optie natuurlijk. Had perfect bij mij gepast, 200% voorbereid willen zijn. Ik ben zó blij dat ik dat niet heb gedaan. Natuurlijk is er een deel wat wèl handig is om van te voren te weten qua bevalling. Maar ga nu niet programma’s als ‘ De Bevalling’ (bestaat het überhaupt nog?) kijken. Of allerlei ramp-scenario’s lezen. Ik ben oprecht heel blij dat ik pas achteraf de moeilijke verhalen heb gelezen. Anders had ik mij nog véél meer zorgen gemaakt.
4. Mediteer
Een hele grote plus voor mij was mediteren. Goed zitten op een stoel. Ogen dicht. ‘Aarden’ met de vloer. Inademen naar je buik, uitademen via de mond. Heel eenvoudig eigenlijk. Zo heilzaam.
5. Zorg voor een goede (nacht)rust
Onderschat het effect van rust niet! Naarmate je buik groeit wordt het lastiger om goed te liggen. Allerlei kwaaltjes kúnnen de kop opsteken (maar dat hoeft niet). Mijn tip. Pak je rust. Zoveel als je kunt. Overdag, ’s nachts. Zodat je tegen de tijd van de bevalling uitgerust bent (en een beetje klaar bent voor de pittige begintijd erna).
6. Eet en drink gezond
Logisch toch? Denk je misschien. Niet voor iedereen. Ik heb mijn zwangerschap nooit als een excuus gezien om meer of ‘slechter’ te eten. Integendeel. Ik weet nog het moment dat ik de jongen van de fruitafdeling bijna te lijf ging omdat het geen mandarijnen-seizoen meer was. Goed, ik had al flink last van hormonen, denk ik. Wat ik bedoel: vers fruit, genoeg groente, veel water, weinig koffie en thee in verband met de cafeïne en theïne.
7. Ga vooral niet diëten
Sla niet door naar de andere kant. Je leest weleens de verhalen van vrouwen die het moeilijk vinden om dikker te worden en dan tijdens hun zwangerschap gaan diëten. Niet doen. Niet goed voor je ongeboren kind. Als je gezond eet en drinkt. Regelmatig beweegt. Hoeft het helemaal niet zoveel moeite te kosten om de zwangerschapskilo’s eraf te krijgen.
8. Maar ook niet ‘voor twee’ eten, nergens voor nodig
Het andere uiterste. Je lichaam geeft echt zelf wel aan wat het nodig heeft. De ene keer eet je misschien wat meer, de andere keer wat minder. Voor twee eten is echt niet nodig. Zowel de gynaecologe als de verloskundigen hebben dat destijds aan mij bevestigd.
9. Hoe lastig ook, laat teveel suikers staan
Dit ligt eigenlijk in het verlengde van tips 6, 7 en 8. Hoeveel trek je ook mag krijgen in chocolade, taarten, koekjes, chips of slagroom. Please, snoep met mate. Alles wat té is, is niet goed.
10. Natuurlijk: geen alcohol, niet roken
Hé, logisch hè! Helaas niet voor iedereen. Lees hier mijn artikel over FAS en beslis voor jezelf wat je met deze informatie wilt doen. Over het effect van roken heb ik vaak genoeg gelezen: invloed op de groei van je ongeboren kindje, wellicht beïnvloedt het de intelligentie van je baby, kans op een miskraam. Je wordt er niet vrolijk van. Maar ook hier. Het is en blijft je eigen keuze. Het is wel mijn tip nummer 10: geen alcohol, niet roken.
11. Laat de kranten en het wereldnieuws even voor wat het is
Daar gaan je hormonen ook vanzelf voor zorgen. Je wereld wordt tijdelijk even wat kleiner. En dat is maar goed ook. Als ik zie hoeveel emotie ik nu voel bij naar nieuws waar kinderen bij betrokken zijn. Laat staan als je zwanger bent. Lees hier het interessante artikel (en met name punt 5) van lijstjes.info over het stoppen met het volgen van nieuws.
Stress verminderen is altijd een goede zaak natuurlijk, niet alleen tijdens een zwangerschap. Wat zijn jouw tips?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl