Waar komt die angst voor insecten toch vandaan?

Waar komt die angst voor insecten toch vandaan?

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl7 Comments

Insecten, en de angst daarvoor. Misschien herkennen we het allemaal wel (of niet). Bang zijn voor spinnen, wespen, oorwurmen of anders. Hoe kom je er eigenlijk aan, die angst? En nog belangrijker… hoe kom je eraf? Terugkijkend naar mijn eigen jeugd zie ik momenten dat er wel het een en ander is gebeurd. Een mega grote hooiwagen (zo’n ‘dunpotige spin’ als ik ‘m altijd noemde) die ik boven mijn hoofd zag toen ik wakker werd in de flat waar we lang hebben gewoond.

Ken je die van die zwarte, harige rioolspin?

En later. Toen ik al veel ouder was. Die grote zwarte harige rioolspin bij mijn ouders thuis (eengezinswoning aan het water. Yup, gegarandeerd veel spinnen en muggen) die ik vanuit mijn ooghoek zag bewegen in de keuken. Vol afgrijzen keek ik – voor mijn gevoel echt maar een seconde – naar de andere kant en weer terug. En … wèg was ie. Op een hele grote witte muur. Nou, toen wist ik niet hoe snel ik het huis uit moest rennen. Zeker toen ik later (echt of broodje aap?) het verhaal hoorde dat als je er een ziet, er altijd ook nog een tweede is (mannetje en vrouwtje). Brrrrr.

Insecten in mega-formaat op Java

Of die keer toen ik in de dertig was en in de heuvels van de binnenlanden van Java, Indonesië enthousiast huppelend bíjna met mijn gezicht in een spinnenweb belandde en toen ineens een mega grote spin zag. Juistem, dat doet wel wat met je. But still. Het is toch gek dat ik mijn blik tijdens een rondleiding in een museum niet zonder te schrikken op een opgezette (vogel)spin kan richten. Of – ook zo raar – als ik per ongeluk door een krant of boek heen blader en mijn blik toevallig op een foto van een spin terecht valt, dat ik dan oprecht schrik.

Insecten? Mama is niet bang

Afijn. Dat dus. Maar je begrijpt. Dat wilde ik ‘never nooit niet’ op mijn kind overbrengen. Dus heb ik – vanaf dat ze een baby is –  niet gegild als ik een spin zag. Ben ik braaf met een bekertje en stukje karton de beestjes naar buiten gaan gooien. Heb ik absoluut niets tegen hommels en bijen. Ok, ok, wespen zijn wel weer een ander verhaal. Die kunnen gewoon heel vervelend en ook best gevaarlijk zijn. Dus de ontzettend foute ‘met de handen zwaai’-methode? Guilty as charged.

Waar komt die angst voor insecten toch vandaan?

Weg met die wespen!

En daar ben ik vermoedelijk de fout in gegaan. Mijn meisje heeft een angst voor wespen ontwikkeld. Of zou dat komen doordat ze vorig jaar zomer maar liefst drie keer is gestoken door die lelijkerds? Waarvan twee keer op nagenoeg hetzelfde moment door één wesp en later die zomer nog een keer. Geen idee. Maar ik wil er wel wat aan doen. Want paniekerig gedrag is nooit goed.

Doe-Boek ‘Insecten en ander klein spul’

Het was dan ook geen toeval dat mijn blik tijdens het scrollen door IG stories ineens viel op een wel heel mooi boek over … insecten. En – ik krijg er nog kippenvel van – een uur nadat ik enthousiast aan de uitgever had gemaild dat ik het echt een heel leuk en nuttig boek vond. Viel het dus gewoon in de brievenbus. Toeval bestaat niet.

Kleuren, puzzelen, raden en ontdekken met … insecten

Over wat voor soort boek heb ik het dan? Denk aan een ‘doe-boek’ met puzzels, kleurplaatjes, foto’s, prachtige tekeningen en dat gecombineerd met wetenswaardigheden over insecten (en ander klein spul). De harde kaft doet nog het meeste denken aan van die prachtige oude schoolplaten. Met daarop tekeningen van kevers, vlinders en meer. Er is zeker nog veel meer te raden en ontdekken in dit bijzondere boek.

Wat zegt Roots zelf?

Een lieveheersbeestje, bromvlieg en vlinder ken je misschien wel, maar hoe zien hun baby’s eruit? En wat éét een lieveheersbeestje eigenlijk? Hoeveel keer per seconde klappert een mugje met zijn vleugels? Waar leggen sprinkhanen hun eitjes?  En hoeveel poten heeft een spin? Ga op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten. Na het lezen, kleuren en puzzelen kun je precies vertellen hoe het zit“.

Waar komt die angst voor insecten toch vandaan?

Op een liefdevolle manier insecten leren kennen

Ik vind het ideaal om op deze laagdrempelige manier mijn dochter – die toch van nature al wat angstig blijkt voor insecten – op een liefdevolle manier meer te kunnen vertellen over hoe mooi, lief en nuttig deze beestjes eigenlijk zijn. Heel bijzonder om de foto’s van de bloembidsprinkhaan te zien bijvoorbeeld, die echt exact op een orchidee lijkt. Of de sabelsprinkhaan, niet van een blad te onderscheiden. Wat is de natuur toch mooi.

Release my inner angst…

Gisteren viel mijn oog op het verhaal van de ‘vuurspin’. Dat hij leeft in Europese heidegebieden veroorzaakte toch een bepaalde kriebel op mijn ruggengraat. Het vrouwtje leeft veilig in een holletje, maar het mannetje loopt open en bloot over de hei. Dat triggerde wel wat. Want vroeger liepen wij met enige regelmaat op de hei. Maar ineens voel ik die behoefte niet meer. Toegegeven. Ik ben bang voor spinnen. En als ik het fotootje zie word ik eerlijk gezegd al niet meteen heel blij. En toch leer je op deze manier weer heel veel nieuws bij.

Kortom, zonder al teveel te willen verklappen, een ontzettend leuk doe-boek. Leuk om mee te nemen op een vakantie elders of tijdens een staycation at home. Weet jij veel van insecten? En wat vind jij daarvan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit boek heb ik toegezonden gekregen

ROOTS Doe-Boek Insecten en ander klein spul (Fontaine Uitgevers) kost € 17,-

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]