Ligt vrouwelijke seksualiteit daadwerkelijk in de taboesfeer? Ik heb het gevoel van wel. Als veertigplusser Rory? Serieus? Yup, I know. Fifty and still counting. En toch heb ik het een en ander gemist in mijn opvoeding, op een specifiek vlak overigens. Ligt het eraan dat ik een seventies child ben? Of dat ik ben opgevoed door een Indische moeder (zelf geboren in 1948)? Waar (Indisch) zwijgen – over allerlei onderwerpen overigens – eerder regel dan uitzondering is. Of heeft het meer te maken met de jeugd en opvoeding van mijn moeder? Hoe dan ook. Seksuele voorlichting was iets dat ik nagenoeg niet kreeg.
Plastische uitleg en onaantrekkelijke tekeningen
Ja, ik kreeg wel een boekje zo ongeveer rond mijn – wat was het – elfde jaar? Waarin nogal plastisch met onaantrekkelijke tekeningen werd uitgelegd wat het precies betekende als je ging menstrueren. Men-stru-a-tie. Wat een woord. Niets ‘los’ verteld over ongesteld zijn, grappige verhalen over buikpijn, maandverband en andere keuzes en voorbeelden. Nee. Een strak verhaal over wat er in je lichaam gebeurde, hoe je daarmee om diende te gaan. En wat er allemaal kon gebeuren vanaf het moment dat je menstrueerde. Hoe een uitstrijkje en / of lichamelijk onderzoek eruit kwam te zien met eendebek en al. Ik kan je vertellen, niet iets om blij van te worden.
Het voelde als een taboe: vrouwelijke seksualiteit
Laat staan dat ik leerde om op een andere manier mijn lichaam te leren kennen. Liefdevol naar mijzelf kijken. Mijzelf aanraken, laat staan bekijken? Nope. In ieder geval kreeg ik dat zeker niet mee van mijn ouders. Mijn vader was een grote afwezige in dit verhaal qua seksuele voorlichting. Mijn moeder had er eigenlijk niets over te melden of vertellen (jammer). De biologieleraar had wel een kant en klaar verhaal klaar (ook weer onaantrekkelijk en zeker niet appetijtelijk) en omdat ik niet heb gestudeerd had ik ook geen verhalen van medestudenten, want waar ongeveer mijn hele klas samenwoonde in studentenhuizen zat ik gewoon bij mijn ouders thuis.
Leef je leven
En toen leerde ik – tijdens mijn eerste echte baan – mijn huidige man kennen. En de rest van mijn leven liep zoals ik nooit verwacht had. Soepel en eigenlijk ‘gewoon doorgaan’. Niet al te spannend (terugkijkend op latere leeftijd), los van alle eerste keren: samenwonen, huis huren, huis kopen, eerste auto, eerste vakanties, en ga zo maar door. Bedoel ik dit onaardig? Helemaal niet. Het leven loopt zoals het lopen moet. En destijds was ik heel tevreden. Maar zoals mama mij ooit in latere jaren had verteld: “Ik had het je zo gegund dat je het een en ander had meegemaakt voordat het zo serieus werd met je eerste liefde“. Dan kun je natuurlijk denken dat het een spiegel is die je wordt voorgehouden, door wat de ander wel of niet heeft meegemaakt. Maar toch.
Vrouwelijke seksualiteit? Persoonlijker wordt het bijna niet
Dit wordt wel een heel persoonlijke blogpost hè? Maar ja, een persoonlijk blog hebben betekent ook dat je veel deelt van je gevoelens, gedachtes en leven. Mijzelf kwetsbaar op te stellen. Omdat ik heilig geloof in oprechtheid. Puur zijn. En dat betekent – voor mij – dat je af en toe hele persoonlijke verhalen deelt. Maar het hebben over mijzelf, mijn ervaringen in dit leven en mijn wensen en gebreken? Mijn gevoelens? Ik vind dat het wel kan.
Is dit het verhaal van een generatie?
Aldus dit persoonlijke verhaal over vrouwelijke seksualiteit – míjn vrouwelijke seksualiteit – want ik heb zeker het gevoel dat vrouwen van mijn generatie dit zouden kunnen herkennen. En weet je? Misschien is dit wel helemaal niet zo. Is het puur mijn eigen ervaring en opvoeding. En is het voor jou helemaal niet herkenbaar. Omdat je anders bent opgevoed. Of omdat je zelf heel veel hebt uitgezocht. Het misschien niet meteen zo serieus werd met een van je eerste liefdes. Omdat je wellicht eerst het een en ander wilde uitproberen. Of het gevoel had dat er meer moest zijn dan dit.
Informeren en normaliseren
In mijn geval is het gelopen zoals het gelopen is. Ik ben dankbaar en ‘gezegend’ met het feit dat ik al jarenlang samen ben met mijn eerste liefde. Met hem uiteindelijk toch nog een prachtig dochtertje heb mogen krijgen. Waar we allebei ontzettend van houden. Een gezinsleven waar we van genieten. Maar weet je. Juist voor haar vind ik het belangrijk dat ik nadenk, ervaar en ook dit soort blogposts deel. Want informeren en normaliseren, wat kan daar nu mis mee zijn? Ik vind het belangrijk om het patroon te doorbreken zoals dat van generatie op generatie is doorgegeven. Dat heeft natuurlijk eigenlijk met veel meer en grotere onderwerpen dan de vrouwelijke seksualiteit te maken. Maar dat het invloed heeft? Dat het er een essentieel onderdeel van is? Dat weet ik zeker. Ik vertel jullie over ‘mijn’ verhaal. Mijn ervaring. Mijn gevoelens.
Iets met seksueel welzijn
Onlangs kreeg ik een persbericht toegestuurd waar ik letterlijk kriebels van in mijn buik kreeg. Want – en ik ga nu iets vertellen wat waarschijnlijk heel onwerkelijk aanvoelt voor een groot deel van jullie – ik heb nog niet eerder een ‘attribuut’ gebruikt voor mijn seksueel welzijn. En dat terwijl het eigenlijk toch heel normaal zou moeten zijn. En daarom vind ik het belangrijk en nodig om dit te delen. Waarom ik graag wil vertellen dat (en waarom) ik een product van Smile Makers ben gaan gebruiken. Ik denk dat het heel belangrijk is om bij te dragen aan een stukje bewustwording. En dat doet dit merk oprecht echt heel goed.
Meet Smile Makers
Want wat zegt Smile Makers zelf: “Smile Makers is hét vibrator merk dat de ultieme vorm van self-care op de kaart zet en het seksuele welzijn van iedereen met een vagina wil normaliseren. Smile Makers gaat verder dan alleen het bieden van kwalitatief hoge vibrators, Smile Makers informeert, inspireert en normaliseert. Het doel: communiceren op een manier zodat je alles zonder enige gêne ook met je moeder, vriendin of collega durft te bespreken“. En specifiek dat laatste dus. Het doel en de missie van hen. Is toch alleen maar heel mooi?
Waar de knopjes voor dienen? Voor het aan- en uitzetten van The Ballerina, en voor het verhogen of verlagen van de snelheid
Dit is de kant die je tegen je yoni aan doet (Yoni – n het Sanskriet: योनि – is de tantrische term voor de vrouwelijke geslachtsorganen: vulva, vagina en baarmoeder)
Ben jij bezig met je vrouwelijke seksualiteit?
Eigenlijk is Smile Makers een ‘FemTech’-brand, maar wel een met een missie. Juist in coronatijd is volgens mij de vraag naar seksueel welzijn – daadwerkelijk zelf bezig zijn met je vrouwelijke seksualiteit – gegroeid. Zeker omdat het lastig en ingewikkeld was (en is) om mensen te ontmoeten, laat staan ze aan te raken of intiemer te worden. Al gaat de een daar losser mee om dan de ander. Maar ja, even een vibrator kopen? Dat is niet iets wat je zo even snel doet. Want waar haal je dat? En moet dat persé offline, of kan dat ook online? En waar dan? Wist je trouwens dat vrouwen het liefst een vibrator bij een parfumerie, warenhuis, gezondheidswinkel of (luxe) drogisterij zouden willen kopen?
Goed om te weten
Het gaat natuurlijk wel om onze meest gevoelige en intieme plekken van het lichaam, dus daarom wil je wel weten waar iets vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Eigenlijk is alleen het beste goed genoeg. Rest assured. Smile Makers werkt alleen samen met topklasse leveranciers en ze hanteren de strengste veiligheid- en kwaliteitsnormen. Dat vind ik echt een voorwaarde voor een dergelijke aanschaf. Deze producten komen per slot van rekening heel dicht bij en zelfs in je lichaam. Daarom is het goed om te weten dat alle vibrators van Smile Makers ‘body safe‘ zijn, praktisch geluidloos, 100% waterproof (lees wel goed de gebruiksaanwijzing!), cruelty free, gemaakt van de zachtste siliconen en op basis van premium vibratie-technologie.
Did you know? Een aantal quotes van de site van Smile Makers
“94% van de vrouwen kijkt positief naar andere vrouwen die een vibrator bezitten. Het wordt gezien als openstaan voor nieuwe ervaringen, leuk & spontaan”.
“Een vrouw heeft gemiddeld 20 minuten nodig om op te warmen richting een orgasme. Voorspel is dus niet alleen leuk, maar ook zeker van belang!”
“8 op de 10 vrouwen ervaart pijn tijdens de seks door vaginale droogheid. Dit kan door stress komen of tijdens een bepaalde periode in het leven. Bijv. na een zwangerschap of tijdens/na de menopauze”.
Self-care met The Ballerina
Ik las het persbericht, ging uitgebreid op de site scrollen en ik zag letterlijk een wereld voor mij open gaan. Met vibrators die allerlei mogelijkheden bieden. Kies je voor externe stimulatie of interne stimulatie? Zoek je een vibrabor voor de clitoris, de G-spot of wil je juist een vibrator met een gladde en flexibele vibrerende ’tong’? Alles is mogelijk oftewel – zoals ik het maar zeg zoals het is – de keuze is reuze. Afijn, om een lang verhaal kort te maken – want ik laat jullie gewoon lekker zelf op de site van Smile Makers of Beauty Tasting rondneuzen – ik koos spontaan voor ‘The Ballerina’.
Classy én out in the open
The Ballerina? Wat is dat voor een apparaat? The Ballerina is de meest luxueuze vibrator binnen de Smile Makers collectie. Denk aan een handzame, stijlvolle first-class vibrator die de gehele vulva omarmt en oprecht kussenzacht is. Als het ware als een tweede huid aanvoelt. Als een hand tegen je yoni. Het is overigens de best beoordeelde vibrator uit de collectie (en meteen de meest prijzige. But hé, it is really worth it). Smile Makers zegt: “Handsfree, tijdens intimiteit met een partner of alleen“. Ik zie dit juist als een verrijking van mijn eigen vrouwelijke seksualiteit en ik gebruik het juist in mijn up.
Review Rory?
Nu zit je natuurlijk te wachten op mijn open en eerlijke review en misschien wel op specifieke details. However, wil ik dit een stijlvolle doch oprechte blogpost laten zijn. En houd ik het bij een opsomming van positieve punten (want ik kan geen negatief punt ontdekken). Ik vind het fijn dat ‘The Ballerina’ bijna de vorm heeft van een computermuis (handig trouwens, als je het per ongeluk vergeet op te bergen). Het ligt makkelijk in je hand en is ook makkelijk te bedienen. Door de vorm en het materiaal voelt het bijna als een extra hand. Stijlvol en nagenoeg geruisloos. Makkelijk af te spoelen met water en door de stijlvolle verpakking (een satijnen zakje) goed op te ruimen zonder aandacht te trekken. Of het opwindend is? Dat zeker! En ik denk dat ik jullie een groot plezier doe door het zelf te laten ervaren. Als een soort van ‘first-timer’ vind ik het gevoel van The Ballerina – het omarmen van de gehele vulva – een héle fijne.
To vibrate or not to vibrate. Herken jij jezelf in mijn verhaal? En hoe zorg jij voor je vrouwelijke seksualiteit?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
De vibrator ‘The Ballerina’ van the Smile Makers ter waarde van € 179,95 heb ik toegezonden gekregen
Kijk gerust eens rond op de site van the Smile Makers of Beauty Tasting