Denk jij aan je vrouwenhart? Waar komt dat nu vandaan? Grappig. Gisteren had ik het nog met vriendin over prioriteiten stellen. Zij vindt dat ik dat juist heel goed kan. Want als ik ergens helemaal enthousiast over ben. Dan is dat over het algemeen waar ik voor kies. Waar ik mijn aandacht aan schenk. Waar ik blij van word. Een heel duidelijk systeem eigenlijk. Dus toen het persbericht van Uitgeverij Lucht binnenkwam. En ik – al lezende – mijn enthousiasme voelde toenemen. Wist ik dat dit iets heel belangrijks voor mij was. En is.
Meisjes en vrouwenhart
Want meiden en vrouwen. Denken jullie weleens aan je hart? Je vrouwenhart? Wist je dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen? Heb je enig idee hoe anders het hart van vrouwen in elkaar steekt? Überhaupt hoe je hart eruit ziet? Wat de functies zijn van elk onderdeel? Wat de verschillen zijn tussen een mannenhart en een vrouwenhart? Wist je dat de symptomen van een hartaanval héél anders zijn bij vrouwen, dan bij mannen? Dat een preventieve gezonde levensstijl je zó kan helpen om een gezond hart te krijgen en / of houden?
Cardiologe Janneke Wittekoek
De schrijfster van dit niet alleen enorm belangrijke, maar ook leuke boek (hè, kan een boek over het vrouwenhart leuk zijn? Yes it can!) is de bevlogen, enthousiaste en kundige cardiologe Dr. Janneke Wittekoek. Op een heel aansprekende, heldere en tegelijkertijd ook realistische manier bespreekt ze in circa 192 pagina’s het hart van de vrouw.
Waarom is dit boek zo bijzonder?
De combinatie van haar persoonlijke ontwikkeling. Haar levensloop. Met wetenschappelijke overtuigingen. Met uitleg over het hart zelf. Maakt dit tot een heel bijzonder boek wat niet alleen heel makkelijk leest, maar wat je ook doet beseffen waar je zelf staat. Waar je mee bezig bent. En wat dat betekent voor je hart. Jouw vrouwenhart. Maar het boek doet je ook realiseren dat alles valt en staat met een goede basis. Een gezonde levenstijl. Iets wat heel eenvoudig toepasbaar is in je eigen leven en in het leven van je kind. Want daar ligt de basis. In je prilste jeugd.
Een uniek inzicht
Wat ik een uniek inzicht vond? Een specifieke eigenschap van de vrouw. Iets wat je zelf eigenlijk al heel goed weet. Waarvan je weet dat het niet handig kan zijn. Maar wat iedereen eigenlijk toch doet. Ik heb het over bagatelliseren. Ga maar na. Als jij als vrouw klachten ervaart. Ga je eerst met jezelf in overleg. “Ach, het is vast stress”/ “Ik heb te hard gewerkt” / “Vast een opkomend griepje“. Vervolgens bespreek je het wellicht met je partner / moeder / vriendin en besluit je om ‘het nog éven aan te kijken’. Eer je de stap richting huisarts maakt is er soms (teveel) tijd overheen gegaan.
Neem jezelf serieus
Als vervolgens je (hart)klachten ook niet serieus worden genomen. Soms door onwetendheid, of omdat de klachten daadwerkelijk zouden kunnen relateren aan zaken als stress of iets anders. En het blijkt toch een probleem met je vrouwenhart te zijn. Dan zou je zomaar te laat kunnen zijn. Ernstige schade hebben opgelopen. Iets heel belangrijks hebben genegeerd. En dat mag niet. Dat kan niet. Daar moeten we wat aan doen. Dit boek helpt daarbij.
Is er een minpuntje?
Het enige wat ik mis in dit verder unieke boek? Een inhoudsopgave. Als ik bepaalde onderwerpen opnieuw wil lezen of inzien is het wat ingewikkelder om snel de juiste pagina te vinden. Ook wordt het nut van hardlopen benadrukt. Maar hoe zit het met andere sporten? Desalniettemin ben ik razend enthousiast over dit boek. Het is een boek waarvan ik vind dat iedere huisarts (en moeder, meisje en vrouw) het in zijn bezit moet hebben. En niet alleen dat. Je moet het gelezen hebben. Zodat je weet waar je op moet letten. Een naslagwerk. Voor altijd.
Aandacht please!
Jullie lezen het. Ik vind het ontzettend belangrijk dat dit boek meer aandacht krijgt. Dat het onderwerp van dit boek – het vrouwenhart – veel aandacht krijgt. Ik wil dat meisjes en vrouwen zich meer realiseren hoe belangrijk een orgaan als je hart is. Hoe het in elkaar zit. Zodat je het daadwerkelijk kan voelen als er iets hapert. Als iets niet pluis voelt. En dat je daarnaar handelt. Je niet van het kastje naar de muur laat sturen. Omdat je zelf meer kennis tot je hebt genomen. Over je lijf. Je hart. Jezelf. Met dit boek.
Heb jij je weleens bezig gehouden met je hart? En kan jij zo de symptomen van een hartaanval bij een vrouw opnoemen?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Het Vrouwenhart (uitgegeven bij Uitgeverij Lucht) bestaat uit 191 bladzijden en kost € 17,50
Dit boek heb ik toegezonden gekregen. Mijn review bevat mijn persoonlijke en oprechte mening