Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

In Lifestyle by Roryblokzijl22 Comments

Weg holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis? Dat zit zo. Jaren geleden – ik heb het echt over zo’n jaartje of pakweg twintig geleden – werd ik gek van de holteontstekingen. Of het  nu aan het klimaat in huis lag weet ik niet zeker. Wel dat ik continu last had. Voorhoofdsholte-, bijholte- en andere ontstekingen. You name it. Ik had ze. Nu heb ik wel een historie van regelmatig verkouden en ziek zijn. Als kind al. Waarschijnlijk heeft het ook te maken gehad met mijn – vaak ontstoken – keelamandelen. Rond mijn achtste levensjaar moesten mijn neusamandelen eruit. Toch had dat weinig effect. Want ik was zo vaak verkouden en ziek, dat mama regelmatig mijn zwemlessen (destijds nog via school) moest afzeggen.

Weg met die ontstoken keelamandelen

Toen ik veertien jaar oud was, besloot de specialist (KNO-arts) dat het klaar was. Die ontstoken keelamandelen moesten eruit. Die zijn overigens vermoedelijk ook de reden geweest voor mijn ‘slik’-problemen (ik schreef al eerder dat ik moeite had en heb met het slikken van pillen). Mijn amandelen bleken zo ontstoken en groot dat ze de opening achter in mijn keel hadden geminimaliseerd. Tja, vind je het gek dat ik mijn stukjes suddervlees maar moest kauwen, kauwen en herkauwen. Want anders kreeg ik het niet doorgeslikt.

Smerig!

Afijn, tijdens de operatie kwam ik iets te vroeg bij (alvorens de anesthesist ingreep) want ik hoorde de desbetreffende KNO-arts letterlijk zeggen: “Gadverdamme, weg met die smerige, grote en ontstoken amandelen“. Erna? Ging er een wereld voor mij open. Ik was namelijk veel minder vaak ziek. Verkouden wordt iedereen weleens (ook een ding trouwens in deze tijd waarin corona een grote rol speelt, maar dat is weer een ander verhaal), maar nu was het in ieder geval veel minder frequent.

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

Lekker hoor die airconditioning, maar zorgt dat wel voor een veilig werk klimaat?

Toch begon het weer – vanaf mijn twintigste – toen ik begon met werken en ik in veel gebouwen werkte waarin de airconditioning behoorlijk stond te loeien en ook ruimtes waarin ramen slecht open konden wat te haperen. Het klimaat in de kantoorruimtes was vermoedelijk niet ideaal. Ik werkte ook vrij hard en kon slecht ‘nee’ zeggen. Hoe dan ook werd ik weer met enige regelmaat ziek. Een verkoudheid, maar dan zwaarder. Ken je dat wanneer je bukt je het gevoel hebt dat je voorhoofd als het ware kantelt? En het gevoel van een strakke band om je voorhoofd? Dat zijn bij mij altijd de symptomen van een holteontsteking.

Iets met hypochondrie

En die had ik dus ook heel frequent. Echt zo’n vijf tot zes keer per jaar. Heel vervelend. Niet ernstig, maar lastig. In het werkende leven, maar ook privé. Ik kon ook nogal hypochondrisch zijn dus alles aan en in mijn lijf is goed en veelvuldig onderzocht (tot een MRI aan toe). Er was weinig aan te doen eigenlijk. Totdat een bevriende KNO-arts mij adviseerde om eens met zout water te spoelen. Toentertijd was de spray met zeewater van Physiomer voor mij relatief onbekend. Maar inmiddels gebruik ik het preventief alweer een jaar of 15 à 20. Het is geen medicijn, maar je reinigt je neusholte gewoon heel goed. Ik zocht de oplossing dus toen minder in verandering van het klimaat in woon-, leef- en werkruimte en meer in mijzelf.

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

Spoel je neusholte!

Hoe ik weet dat het helpt, dat spoelen met zout water? De holteontstekingen bleven weg, maar als ik ermee stopte had ik oprecht het gevoel dat de verkoudheden weer frequenter terugkwamen. Dus ben ik het preventief – alleen in de ochtend – blijven gebruiken. Waarom ik daarmee wil stoppen vraag je? Nou, eigenlijk niet. Maar als je kostentechnisch gaat kijken, dan kost dit mij toch zo’n 12 euro per maand (ik doe een maand met een product Physiomer). Toen ik dan ook hoorde van de Rhino Horn – een eigenlijk heel eenvoudige manier om je neus te reinigen – wilde ik dat natuurlijk ook uitproberen. Want met simpel water uit de kraan en puur zout zonder jodium maak je jouw eigen ‘zoutoplossing’.

Wat zegt Rhino Horn

Heb je last van hooikoorts, een verstopte neus of een bijholteontsteking? Ben je verkouden of ben je recent geopereerd aan je neus? Neus spoelen met zout water hydrateert de neus, en spoelt pollen en slijm weg. Een neusdouche is mild voor de neus en geschikt voor volwassenen en kinderen met de Rhino Horn Junior. Je neus spoelen met de Rhino Horn is eenvoudig, in slechts 4 stappen spoel je je neus vrij. Het spoelen voelt niet ongemakkelijk en je kan gewoon blijven ademen door je mond.” Het is wel een medisch hulpmiddel, dus goed alles doorlezen is wel een pre.

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

Vier stappen dus?

Ik citeer nog even: “Neem één doseerlepel puur zout zonder jodium en giet deze in de Rhino Horn. Vul de Rhino Horn met kraanwater op lichaamstemperatuur (+/- 37 graden Celsius) tot aan de hals. Bij twijfel over waterkwaliteit, kook je het water eerst en laat je het afkoelen tot lichaamstemperatuur. Dek het kannetje af met je handpalm en vinger en schudt de Rhino Horn enkele malen. De zoutoplossing is nu klaar voor gebruik.

Zet de Rhino Horn aan je neus en buig je hoofd opzij. Start met het neusgat dat het minst verstopt is. Door de druk komt de neusspoeling vanzelf op gang. De zoutoplossing spoelt het ene neusgat in en het andere weer uit. Wissel halverwege af en giet de resterende oplossing in het andere neusgat. Droog en dep je neus zacht met een handdoek of zakdoek. Snuit rustig je neusgaten één voor één. ​Spoel de Rhino Horn na gebruik af met water en laat hem drogen. Je neus is nu schoon en je kan weer vrij ademhalen!

Waar is het dan van gemaakt?

Echt, een kind kan de was doen (bij wijze van spreken). Ik heb het gevoel – eerlijk gezegd – dat ik mijn holtes nog beter reinig omdat er nu echt een behoorlijke stroom water doorheen gaat. Anders dan met de spray die ik gewend ben kun je nu niet anders dan alles eruit te laten lopen. Wat het nu precies is? Een soort van gietertje, zo zou ik het tenminste omschrijven. De Rhino Horn is gemaakt van recyclebaar en BPA-vrij kunststof.

Wat kost het per spoelbeurt?

Wist je dat de Rhino Horn wordt vaak voorgeschreven door huisartsen, longartsen en KNO-artsen? Je maakt als het ware je eigen zoutoplossing. Handig is dat je een maatlepeltje erbij krijgt (want anders zou ik niet weten hoeveel zout ik zou moeten gebruiken). Je gebruikt gewoon je potje zout of pure zout (bij voorkeur zonder jodium). Qua kosten kun je – volgens Rhino Horn – denken aan zo’n € 0,005 per keer. Dat is toch uiteindelijk heel wat minder dan mijn maandelijkse 12 euro per maand.

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

En wat kun je veranderen aan het klimaat van je leefruimte?

Maar je kan nog meer doen en ook je omgeving aanpakken, het klimaat in je leef- en werkruimte. Bij mij is het eerlijk gezegd een twee-in-een-ruimte (ik werk aan de keukentafel). Los van het feit dat planten in je leefruimte altijd een goed idee is, is het misschien een schot voor open doel, maar op zich zie ik het vrij weinig om mij heen gebeuren (ik woon in een hofje dus ik kan het best in de gaten houden, hahaha. Sociale controle to the max): elke dag uitgebreid je huis luchten. Dat betekent in ons geval ramen en openslaande deuren open zetten. Waar dat kan tegen elkaar en dat minimaal een half uur lang, maar het komt regelmatig voor dat ik ze rustig een tot twee uur open laat staan. Leuk hoor, zo’n WTW (‘Warmte-Terug-Win’) installatie met ‘gesloten systeem’ in huis. Maar geef mij maar de oldskool frisse lucht.

Hoe schoon is de lucht in huis?

En toch zit het mij weleens dwars. Hoe schoon is de lucht eigenlijk in huis? Hoe goed is het klimaat van je woon-, werk- en slaapruimte eigenlijk? Zeker tijdens de lockdowns kwam die vraag nog meer naar boven. Dat gevoel dateert ook weer van een aantal jaren geleden. Vlak voor ik zwanger raakte van Mila hebben wij geconstateerd dat de WTW-installatie die er toentertijd al zo’n 11 jaar stond niet meer goed werkte. Onderzoek wees uit dat de buizen die af moesten lopen letterlijk omhoog liepen. En meer van dat soort ongein. Je zou wel kunnen stellen dat onze huizen gebouwd zijn om potdicht te houden voor het beste effect (doordat er een fantastische WTW-installatie in huis zat die alle binnenkomende lucht zou verversen en ‘oude’ lucht eruit zou blazen), maar dat het klimaat bij ons in huis eigenlijk ronduit slecht was. Het voelde gewoon niet pluis.

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

VBreathe Tasman voor een beter klimaat in je woning (of op kantoor)

Afijn, die nieuwe installatie kwam er (rib uit ons lijf trouwens, maar alles voor je gezondheid), maar de twijfel bleef. Toen ik dan ook tijdens een event op de Blogboot Marcel van Witt Benelux enthousiast hoorde vertellen over de VBreathe Tasman was ik meteen geïnteresseerd. Dit kleine design apparaat is namelijk niet alleen een luchtreiniger, maar tegelijkertijd ook een luchtontgiftiger. Hoe fijn is het om een luchtreiniger in huis te hebben die niet alleen de kwaliteit van de binnenlucht verbetert door zware deeltjes door het apparaat te blazen, maar ook door de VActive Gel-dampen in de lucht te verspreiden om schadelijke bacteriën, microben, schimmels en giftige stoffen binnenshuis te verminderen.

HEPA-filter en VActive gel voor een beter klimaat om in te leven

Er zit dan ook een HEPA-filter in dit apparaat (om de lucht die er doorheen stroomt te zuiveren), maar is dat genoeg? Kan een apparaat de lucht zo snel zuiveren dan schadelijke ziekteverwekkers zich (binnenshuis) kunnen vermenigvuldigen? Nee dus. Daarom zit VActive gel verwerkt in dit apparaat. Wat het precies doet? Denk aan dat er microscopisch kleine – volledig natuurlijke – VActive geldampen worden uitgestoten. Deze gel dampen sporen giftige stoffen en ziekteverwekkers in de lucht op en verwijderen deze. Klinkt spannend? Vond ik ook. Maar waar andere ontgiftigers gebruik maken van bijvoorbeeld ozon en hydroperoxide (niet veilig voor gebruik in ruimtes waar dagelijks mensen aanwezig zijn) doet VBreathe Tasman dat dus niet. De VActive gel is veilig voor mens en dier.

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

Wat meer uitleg

De VBreathe Tasman in een notendop: Australische etherische oliën, vermindert microben en giftige stoffen, is voedsel-, kind en huisdierveilig, weert muggen, helpt tegen allergieën, verwijdert vervelende geurtjes en zorgt voor circulatie in huis. Hoe we het zelf hebben getest / gebruikt vraag je? We hebben de handige draagbare (want lichtgewicht) VBreathe Tasman in elke ruimte geplaatst en via de app in de gaten gehouden wat er te vertellen was over de kwaliteit van de lucht in de ruimtes. Één keer hebben we als resultaat op de gekleurde lichtring ‘oranje’ gehad (voldoende) maar verder eigenlijk alleen maar ‘groen’. Het gewicht van de VBreathe Tasman is 1,1 kilo, lengte is 25 cm en heeft een batterijduur van 10 uur.

Wat zegt VBreathe Tasman zelf (en andere gerenommeerde instituten)?

VBreathe Tasman: “Er wordt gebruik gemaakt van een unieke, gepatenteerde en actieve aanpak om de omringende binnenlucht op een volledig natuurlijke manier te zuiveren en te ontgiften door middel van de eerder genoemde VActive geldampen“.

Asure Quality: “100% voedselveiling. De VBreathe Tasman is gecertificeerd als veilig voor gebruik in omgevingen waar zich voedsel bevindt“.

Eurofins: “Virusrapport COVID-19. Eurofins Laboratories heeft vastgesteld dat VBreathe in staat is een streng coronavirus met 99,9% efficiëntie te reduceren. Deze streng van het coronavirus is door de TGA (Administratie van Therapeutische Producten) als surrogaat voor COVID-19.” en ook: “Vermindering van de volgende Bacteriën: Staphylococcus aureus – 99,9% | Escherichia coli – 99,9999% | Pseudomonas aeruginosa – 90% |Enterococcus hirae – 99,999%“.

The University of Sidney Affiliated Laboratory: “Luchtwegrapport. Volgens de ISO 10993-5:2009-normen zijn de gecontroleerde aerosolvormige druppeltjes (dampen) van de VBreathe Tasman niet giftig en hebben ze geen nadelige invloed op de epitheelcellen in neus en longen” en ook: “Schimmelrapport. Binnen 24 uur was het aantal schimmels 88% minder en na 3 dagen was er een vermindering van 95%“.

Weg met de holteontstekingen en hallo schoon klimaat in huis

Maar wat vindt Rory?

Goed, ik kan een heel verhaal vertellen over de ins and outs volgens het boekje en de site. Maar het gaat denk ik meer over mijn en onze persoonlijke ervaring. Ik heb eindelijk het gevoel dat het klimaat in ons huis weer te vertrouwen is. Waar ik jarenlang toch een tikje een ‘niet pluis’-gevoel heb gehad. Dat overigens gevoed is door de defecte WTW-installatie waar we zo’n 11 jaar mee hebben geleefd. Voelt het nu oprecht als een goed en veilig leefklimaat. Dat ik deze VBreathe Tasman uitgebreid heb mogen testen, betekent dat ik het apparaat in elke (slaap)kamer en gang heb geplaatst en daarbij grondig het resultaat in de gaten heb gehouden.

HEPA filter en VActive gel

In al deze tijd (en met dagelijks gebruik) hebben we de HEPA filter nog niet hoeven te vervangen. Ook de VActive gel hebben we gebruikt vanaf het begin. Sterker nog. Ik heb de VBreathe Tasman ook nog meegenomen naar ons vakantieadres in Zeeland (weekendje weg in Roompot Nieuwvliet Bad) en daar uitgebreid gebruikt in de woon- en eetkamer en keuken. Ook daar was en is de ring groen. Al verbaast mij dat ook niet omdat je nog zo’n heerlijk systeem hebt van roostertjes in de ramen. Noem mij ouderwets, maar ik vind dat toch echt de beste manier om frisse lucht in huis te krijgen. Toch geeft het mij extra zekerheid dat ik ook daar de kwaliteit van het klimaat in huis heb kunnen testen. Plus dat hij schimmels en bacteriën doodt en 99,9% efficiënt is tegen virusdeeltjes.

Een goed (leef)klimaat in elke ruimte

Dat is dan ook meteen een groot pluspunt van de VBreathe Tasman. Door zijn lichte gewicht (en design uiterlijk. Staat overal goed en niet in de weg) neem je het apparaat gewoon mee. Van huis naar werkplek naar vakantieadres. Opladen en aanzetten en een kind kan de was doen bij wijze van spreken. Ideaal. Alles uitlezen in de app en je hebt gewoon meteen zekerheid over het klimaat in de ruimte waarin je jezelf bevindt. Fijn, want onze huizen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd en daardoor blijven bacteriën – als ze er eenmaal zijn – naar mijn beleving langer hangen en vermenigvuldigen.

Een aanvulling, zo zie ik het

Ja maar Rory, leven vanuit angst is een slecht idee. Bedoel je nu echt te zeggen dat je niet meer je leven kan leiden zonder een apparaat als de VBreathe Tasman? Nee, dat zeg ik absoluut niet. Ik vertel je graag over mijn ervaring en wat het met mijn gevoel van zekerheid doet over het klimaat in (ons) huis. Ik zie het juist als een prachtige aanvulling. Kijk, de ramen en deuren tegen elkaar openzetten? Minimaal een half uur elke dag? Dat blijf ik doen. Maar ik zal dit fijne apparaat (ik mocht het enkele maanden testen) echt missen, omdat het meer doet dan je denkt: de VBreathe Tasman vermindert microben en giftige stoffen, weert muggen, helpt tegen allergieën, verwijdert vervelende geurtjes en zorgt voor circulatie in huis.

Heb jij weleens een luchtreiniger overwogen (die tegelijkertijd ook een luchtontgiftiger is)? En wat is jouw ultieme tip voor een goed klimaat in huis of op je werkplek?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De VBreathe Tasman heb ik een zeer uitgebreide periode mogen lenen en heb ik dan ook in alle ruimtes in ons huis getest (en ik heb deze luchtreiniger en luchtontgiftiger ook tijdens een weekend weg getest).

VBreathe Tasman verkrijgbaar bij Bol.com voor € 599,-

De Rhino Horn voor mijzelf en Mila heb ik toegezonden gekregen

Verkrijgbaar bij Bol.com voor respectievelijk € 16,99 en € 12,49