Koken. Ik had er zo’n bloedhekel aan. Je kon mij echt geen kok noemen hoor. Maar ja, het leven was ook wel heel anders een flink aantal jaren terug. We waren druk. Werkten tot laat in de avond en moesten dan vaak ook nog boodschappen halen, dus weinig tijd om te koken. In die tijd werkten we allebei in Amsterdam (en ik in hartje centrum bij de Utrechtsestraat). Tweeverdieners nog. Het is mij dan ook een raadsel waarom we niet veel eerder begonnen zijn met wat vaker uit eten te gaan. Toendertijd ging ik echt nog thuis staan koken. En dan ook nog eens heel traditioneel (geen bijzondere recepten bedoel ik).
Iets met ‘andere aardappels’
Stukje vlees, aardappels en groenten? Check. Gelukkig waren we het stadium van ‘Aardappel Anders’ wel voorbij. Of van die pakjes waarmee je hele makkelijke – bijna kant en klare gerechten – kon maken. Brrrr. Een ‘echte’ kok gaat nu gruwelen vermoed ik. Als ik terugdenk aan al die leuke restaurants die we pas veel later ontdekten (dat wil zeggen. Eerst was ik dat in de periode dat ik op onderzoek uitging) en alle toko’s, warongs en eethuisjes waar je zo lekker kon eten en afhalen.
Waarom genoot ik niet wat meer?
Even over die periode dat ik op onderzoek uitging. Daarmee bedoel ik eigenlijk dat ik veel te lang in het centrum van Amsterdam werkte en er veel te weinig mee deed. Ergens zo rond 2005 begon ik ineens veel belangstelling te krijgen voor gezellige activiteiten na het werk. Met hele afdelingen naar de ‘vrimibo’ bij een van de bekende en gezellige café’s zoals Oosterling, De Ooievaar en De Huyskaemer. Doorgaan met hapjes of tapas bij een van de vele tentjes met een kok die echt wist wat lekker was. En erna nog een dansje doen, of twee. Heerlijk! Had ik (dus) veel eerder mogen ontdekken.
Het loopt zoals het lopen moet
Aan de andere kant loopt het leven zoals het lopen moet. En zo ook voor wat betreft het fenomeen koken. Ik maak even een sprongetje naar 2020. Het jaar dat corona in ons leven kwam (eigenlijk al eerder als je strikt genomen naar het ontstaan van dit virus kijkt), in ieder geval het jaar dat we met de eerste lockdown werden geconfronteerd. Ik voelde mij heel onzeker, angstig en zocht naar een nieuwe invulling van de vele tijd die je noodgedwongen met elkaar doorbracht. Geen negativiteit van mijn kant, maar ineens als gezin op elkaar aangewezen zijn zorgt toch voor een andere dimensie. Bij mij leverde de zoektocht een nieuwe zucht naar yoga en koken op. En voorzichtig zette ik de eerste stapjes richting (amateur)kok door lekkere recepten te gebruiken.
Van thuiskoks naar afhalen en foodboxen
Als ik denk aan deze hele periode die nu al langer dan een jaar duurt, dan denk ik dat – naast de noodlijdende horeca en alle andere bedrijven – de supermarkten juist hoogtijdagen beleven. En ook andere bedrijven begonnen creatieve middelen te bedenken om toch te kunnen overleven. Zo begonnen thuiskoks meer en vaker te koken (ik haal regelmatig af bij Maybel van Toko May Amsterdam), maar ook de foodboxen kwamen meer in de belangstelling te staan. Hoe makkelijk is het namelijk om alles ‘in een mandje’ te kunnen kopen en toch tegelijkertijd gezond bezig te zijn.
Alle kookboeken verzamelen
Maar het kan ook anders. Al eerder begon ik namelijk met recepten te halen uit kookboeken die ik al had. Dat deed ik steeds meer. Zeker na het overlijden van mijn moeder. Zij had mij al eerder laten zien dat je kookboeken ook kunt lezen als romans. Alleen in mijn geval wilde ik er daadwerkelijk ook gerechten uit maken. Als vanzelf reageert het universum. Mijn blik viel op het nog uit te komen prachtige boek van sterrenkok Pascal Jalhay (Baru Belanda). Als vanzelf bleef ik in contact met Fontaine Uitgevers en kwamen er meerdere mooie (kook)boeken op mijn pad.
De keuze is reuze voor deze (amateur)kok
Maar smakelijke gerechten vind je niet alleen in kookboeken. Wist je dat je – ter inspiratie – allerlei lekkere recepten online kunt vinden? Het handige is dat je dan allerlei lekkers vindt wat relatief makkelijk te maken is, maar wel heel gevarieerd. En laat ik nu heel graag mijn eigen draai geven aan bepaalde gerechten. We eten inmiddels niet veel vlees meer, wel graag iedere week een stukje (vette) vis, af en toe kip en veel vega. Heel veel verse groenten graag en ook lekker gevarieerd bij voorkeur. En dat is makkelijk te realiseren in … soep. Tel daarbij op dat ik ergens graag een Indische touch aan geef et voilà … ik presenteer jullie mijn lekkere (en best makkelijke) ‘paksoi-kokos soep met sugar snaps en tahoe’ (geïnspireerd door een recept van HelloFresh met koolvisfilet en broccoli).
Yup, deze foto heeft niets met de hieronder genoemde soep te maken (maar wel met hele lekkere visballetjes)
Wat heb je nodig (in dit geval ga ik uit van drie personen)
2 teentjes knoflook
3 centimeter verse gember
2 stuks rode peper
Pakje sugar snaps
Hele paksoi
2 bosui
Een heel blok tahoe (ook wel eens tofu genoemd)
2 stengels citroengras
200 ml kokosmelk
Kopje pandanrijst
Gebakken uitjes
Emping
Scheutje soy sauce
1 lt groentebouillon
Sea salt flakes
Verse zwarte peper
2 el olijfolie
Druppels sesamolie
Sliertje Kecap manis
Wat moet je doen (voorbereiding)
- Maak de bouillon van een half blokje per liter water
- Snijd de gember, knoflook en rode peper heel fijn (verwijder van de laatste de zaadlijst vóór het snijden)
- Was en snijd de paksoi in reepjes
- Was de sugarsnaps en haal de puntjes en eventuele harde draadjes weg
- Was de bosui, snijdt ze in smalle ringetjes
- Was de stengels citroengras en kneus ze goed (met de achterkant van een mes bijvoorbeeld)
- Was de tahoe, dep het heel goed droog en snijd in blokjes van 1 bij 1 cm. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Strooi er wat sea salt flakes over.
- Kook de pandanrijst volgens instructie.
En verder volgens deze (amateur)kok?
- Fruit in 2 el olijfolie de knoflook, gember en rode peper een minuutje.
- Voeg dan de gekneusde stengels citroengras (sereh) toe en bak even mee.
- Voeg de bouillon, kokosmelk, sugar snaps en paksoi toe en breng alles aan de kook. Denk aan circa 10 minuutjes op middelhoog vuur.
- Ondertussen bak je de stukjes tahoe in (flink wat) olie in een koekenpan. Voordat ze krokant bruin worden (dat wil je voor zijn) haal je de blokjes eruit met een spatel en laat je het uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Ook zet je – tijdig – het water voor de rijst op. Kookt deze. Giet af en laat met deksel op de pan conform instructie nog even staan.
- Voeg de stukjes tahoe toe in de laatste 2 minuten toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook. Doe er naar smaak een scheutje soy sauce bij en wat peper. Verder geen zout toevoegen! (je gebruikt al bouillon en soy sauce is van zichzelf ook zout).
- Klaar!
Hoe serveer je het?
Je kunt een bolletje rijst (doe de rijst in een schaaltje en keer om op een klein bordje) naast de soep serveren of juist erin. Doe je dat laatste dan vind ik het persoonlijk lekker om af te toppen met een theelepel gebakken uitjes, wat ringetjes bosui, een paar druppels sesamolie en een paar stukjes emping ernaast. O ja, een sliertje kecap manis voor de smaak en voor het mooie uiterlijk on top.
Omdat ik geen foto heb van dit specifieke gerecht, deel ik wel een paar van mijn andere creaties als (amateur) kok. Zodat je een indruk krijgt van wat ik man en kind allemaal voorschotel. Houd jij van koken?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl