Door de bomen het bos niet meer zien? En dan ook nog eens het kinderwagen bos? Ik leg het even uit en maak meteen even een sprongetje naar zo’n pakweg tien jaartjes terug. Toen ik onverwacht op mijn veertigste ineens (en geheel spontaan) zwanger bleek te zijn na een vakantie in het mooie Griekenland. Dezelfde vakantie overigens waarin we allebei dachten dat dit de periode was dat we afscheid moesten nemen van onze lang gekoesterde wens. De wens om een kindje te mogen krijgen. Want een kind neem je niet, maar krijg je.
Soms loopt het anders
Afijn, man en ik zijn sinds mijn twintigste samen, maar door allerlei omstandigheden liep het anders en begonnen we wat later aan onze kinderwens toe te geven. En dat werd nóg later, want het ging niet zoals we dat hadden gehoopt. Om een lang verhaal kort te maken. Ineens waren we vele jaren verder – ook wat jaren ouder – en was niets meer zeker. Weleens gehoord dat wanneer de focus er meer af is, je veel losser in het leven staat en wonderen ineens kunnen gebeuren? Zo voelde dat – terugkijkend – voor ons. Wat sip omdat ik mijzelf realiseerde dat ik inmiddels 40 jaar was en het misschien wel eens zou kunnen zijn dat sommige dingen niet meer meant to be waren lieten wij – met verdriet – de kinderwens los.
Laat het los…
En dan zal je zien, dan lopen de dingen toch weer anders. Want op vakantie is alles toch anders. De sfeer is losser en ondanks de initiële sipheid leidde het daadwerkelijk loslaten toch tot een heel spontane zwangerschap. Dat wil zeggen. Dat bleek pas later. Want eenmaal thuis voelde ik dat het een en ander wat anders leek te zijn. Symptomen zoals een metaalsmaak in mijn mond. Een algeheel gevoel van anders aanvoelen. Ik geloofde het gewoon niet, maar kocht voor de zekerheid een test. En ja hoor, het aantal streepjes duidde er toch echt op dat ik zwanger was. Maar nóg geloofde ik het gewoon niet. Er moest eerst nog een gesprek met mijn huisarts, en zelfs nog een eerste echo aan te pas komen voordat ik het ècht zeker wist.
Zwanger! En dan?
En vanaf dat moment begon de molen echt te draaien. Ik was zwanger. Over ongeveer negen maanden zou er dan toch echt een kindje komen. Wat heb je eigenlijk nodig en wat zoek je waar uit? Waar moet je aan denken bij een zwangerschap? De lijsten vlogen mij om de oren. Er moest geverfd worden. Traphekjes waren nodig voor later. Klossen voor onder het bed. Een vriendin die op het punt stond om naar een ander land te verhuizen vond ineens dat we – nu ze nog in Nederland was – op dat specifieke moment moesten kijken naar een mooie kinderwagen. En dat vond ik eigenlijk wel een heel goed idee. Zo kon het lopen dat we ineens samen bij de lokale babywinkel allerlei kinderwagens in het vizier kregen. Maar de ene kinderwagen is de andere niet.
Kinderwagens… the sky is the limit
Hoe gaan ze open en dicht? Passen ze in de auto of niet? Wat zijn de opties? Wat zijn de voors en tegens? Welk merk is het duurst en waarom? Want duur betekent niet per definitie dat het de beste kinderwagen is. Wat zijn de verschillen en waar kijk je eigenlijk naar? En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de kinderwagen, maar ook voor de box, het ledikant (beiden echt wel een ding destijds. In mijn labiliteit ging ik namelijk met een lineaal kijken of de afstand tussen de spijltjes wel veilig genoeg was) en meer.
Van autostoel tot wiegje, van ledikant tot kinderwagen
Wat denk je van het wiegje? En de autostoel? Dat zijn de eerste dingen waar een baby in komt te liggen. Je komt namelijk het ziekenhuis niet uit zonder dat je een autostoeltje hebt in je auto. En het wiegje dan? Met kruiken of niet? Mijn moeder had in mijn wieg en in die van mijn broertje altijd stootbumpers zitten. Dat mocht in de tijd dat ik zwanger was écht niet meer door het eventuele verstikkingsgevaar. Het hemeltje van de wieg moest ook van een bepaald soort stof zijn. En alles niet te dicht bij raambekleding (eventuele koordjes) en verwarming (te warm voor de baby). Overal leken regels voor te zijn. Nuttig, maar ook angstaanjagend.
Beslissingen, zo simpel nog niet
Kruiken moesten in een hoes gedaan worden en vooral niet te heet zijn. En denk erom dat de dop van de kruik goed dicht wordt gedraaid, want anders kan er heet water op de baby terecht komen met alle gevolgen van dien. Ben je er nog? Ik destijds bijna niet meer. Wat een stress, wat een beslissingen en aan hoe ontzettend veel dingen moest je denken. Afijn. Daarvoor hadden we gelukkig nog wel wat maanden de tijd. Die kinderwagen was toch wel iets dat snel besloten moest worden. Vriendinnetje wilde echt dat we het samen uit konden zoeken (en schoonmoeder zou de gekozen kinderwagen betalen dus die wilde ook snel wat weten).
Toen offline, nu online
Wist ik veel dat er allerlei online mogelijkheden waren om uit te zoeken waar je op kunt besparen bij een product als een kinderwagen. Wij gingen destijds gewoon naar een aantal fysieke babywinkels (echt hè, ik heb het over 2011. Niet tientallen jaren terug) en bepaalden daar ter plekke welke het moest worden. Uiteindelijk hebben we wel online besteld, maar eigenlijk hebben we nooit gebruik gemaakt van een site als https://bespaardeals.nl/bugaboo. Wat feitelijk wel slimmer zou zijn geweest omdat een kinderwagen behoorlijk wat kost.
De kleine frummel leert lopen
Maar al met al toch doe je er best toch lang mee. Eerst met de reiswieg tot zo’n maandje of zes (ik weet het eigenlijk niet eens meer precies). Dan het buggy-deel waarmee je ervoor zorgt dat je toch nog een flinke tijd met de kinderwagen kunt doen. Al is er natuurlijk altijd de discussie dat het belangrijk is dat je jouw kind stimuleert om te gaan lopen. Dat hebben we trouwens ook gedaan. Ja, de wandeling duurt een stuk langer met zo’n kleine frummel aan je hand. Die net leert lopen. Maar machtig mooi dat het is. En dan had ik de eerste tijd trouwens nog de kinderwagen aan de andere hand. Voor als ze echt moe werd en we op tijd voor haar slaapje thuis wilden zijn.
Je leest. Best veel dingen waar je aan moet denken als je zwanger bent. En dat is in de loop der jaren denk ik eerder meer dan minder geworden. Wat was een van de eerste producten die je kocht tijdens je zwangerschap?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl