Waarom een GPS-horloge voor kinderen een goed idee is

Waarom een GPS-horloge voor kinderen een goed idee is

In Lifestyle, Opvoeding, Ouders by RoryblokzijlLeave a Comment

Toegegeven, het is best alweer een tijd geleden dat we een GPS-horloge hebben aangeschaft voor ons kind. Daarentegen gebruikt ze het horloge – zelfs nu ze met haar eerste jaar op het voortgezet onderwijs is gestart – nog steeds. Waarom wij het zo nuttig vinden dat ze dit GPS horloge kind nog steeds gebruikt, ook al is ze ‘al’ 12 jaar? Ik leg het je graag uit.

Je kind kunnen bereiken als ze buiten speelt?

In eerste instantie vonden we het fijn – toen ze nog wat jonger was – dat ze bereikbaar was als ze buiten speelde. Ik weet het, je kunt nu eenmaal niet alles voorkomen en het pad glad effenen voor je kind (en dat wilden we ook niet) maar een beetje veiligheid inbouwen vinden we echt niet verkeerd. Zeker omdat je zelf dan ook iets meer zekerheid hebt.

Bel jij haar even?

Niet om meteen in te spelen op wat er allemaal kan gebeuren, maar het is wel een dingetje vind ik. Om je kind alleen buiten te laten spelen zonder dat je toezicht hebt op waar ze is en wat ze doet. Niet dat we altijd hebben gecheckt waar ze zich bevond. Daar ging het ons niet per se om. Maar wel om de mogelijkheid dat – als je contact wilde zoeken – je haar kon bereiken.

Mama, ik ben er!

Naderhand – toen ze richting groep 7 en 8 ging – werd het een handig hulpmiddel om mij te bellen als ze op school was aangekomen, maar ook op het moment van vertrek aan het einde van de schooldag belde ze mij even. Het is een extra vorm van veiligheid waar we ons allemaal heel senang bij voelden. Uit school bij een ander kindje spelen? Even met een vriendinnetje mee om te gaan lunchen? Dat was mogelijk, want je kon elkaar via het GPS horloge gewoon bereiken.

Anno 2024, wat is er mogelijk qua horloge?

Maar wat is er tegenwoordig eigenlijk allemaal mogelijk? Anno 2024? Ik ging op onderzoek uit en ik kwam terecht bij het bedrijf One2Track (dat dit jaar alweer tien jaar bestaat en marktleider is in Nederland) waar ze maar liefst drie modellen smartwatch kind aanbieden: de Connect Next, Up en Neo. Respectievelijk geschikt voor 6, 4 en 8 jaar. Stuk voor stuk mooie GPS-horloges met goede eigenschappen waar je van op aan kan.

Quanta costa?

Handig om te weten qua kosten? Je hebt geen abonnement nodig! De GPS-horloges worden standaard geleverd met een Prepaid-plan. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, zonder starttarief en zonder extra kosten in heel Europa. Fijn om te weten, zodat je zicht hebt op de kosten en je de garantie hebt dat die niet ongelimiteerd zijn. Handig is dat One2Track een beltegoed pagina heeft, waar je alle informatie vindt over de kosten van bellen, datagebruik en GPS positiedata.

Wat zegt One2Track zelf over het horloge dat eigenlijk ook een mobiele telefoon is?

One2track GPS horloges werken met een SIM kaart die bij levering in het horloge is geplaatst. Het GPS horloge is daarmee een mobiele telefoon en kan bellen en gebeld worden. Via de internetverbinding worden de positiegegevens uitgewisseld met de one2track app op de smartphone van de ouders. Het dataverbruik is laag (circa €0,02 per dag) en wordt in mindering gebracht op het prepaidtegoed“.

Waarom een GPS-horloge voor kinderen een goed idee is

Switchen van prepaid naar unlimited?

Wat ik fijn vind om te lezen is dat – mocht je kind de video en/of belfuncties gedurende een bepaalde periode intensief gebruiken – je kunt switchen van ‘prepaid’ naar ‘unlimited’. Denk dan aan een bedrag van € 9,95 per maand om onbeperkt gebruik te maken van alle functies. Het handige is dat je alles bij kunt houden via de ‘one2track ouder-app’.

Puur waar het voor is

Wat ik zelf belangrijk vind is dat een telefoonhorloge, smartwatch of GPS horloge niet afleidend is. Dus het moet echt puur gaan om elkaar – als ouder en kind – te kunnen bereiken. Ik vind het persoonlijk dan ook niet handig als er optionele functionaliteiten als spelletjes of social media apps op een GPS horloge voor een kind zitten. Zo kun je ook als kind trouwens ook niet afgeleid worden als je aan het (buiten)spelen bent.

Pluspunten

Ook iets dat ik heel belangrijk vind. Je hoort zo nu en dan wellicht wel verhalen dat kinderen zelf ‘in-app’ aankopen kunnen doen? Wees gerust, dat is hier dus niet het geval. De one2track app bevat namelijk geen advertenties of verborgen in-app aankopen. Een pluspunt. Ook fijn? Het GSM netwerk heeft een strenge beveiliging waardoor onbekende én anonieme nummers het GPS horloge van jouw kind nooit kunnen bellen. Want dat is iets dat ons in het verleden weleens is overkomen.

Kort gezegd. 100% zekerheid kun je nooit hebben (of kopen) en dat is ook niet wat ik hiermee bedoel te zeggen. Maar die extra hulp? Daar heb ik mij altijd heel goed bij gevoeld. Heeft jouw kind een GPS horloge of smartwatch?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

One2Track heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel