Ik ben de laatste jaren steeds meer aan het kijken naar de wereld om mij heen en hoe ik die een beetje beter en duurzamer kan maken. Hoe kan ik zelf mijn (kleine) steentje bijdragen aan een mooiere aardbol en een beter milieu? Dat kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld minder afval creëren, letten op je footprint, in de gaten hebben hoeveel je reist en op wat voor een manier je dat doet, wat je eet en drinkt, hoe vaak je kleding, meubels en kunst aanschaft.
Wat is eigenlijk je footprint?
Een klein beetje uitleg over die zogenaamde ‘footprint’. Eigenlijk is het een handig middel om je bewust te worden van de impact van je leefstijl op onze aarde. Zo laat het zien hoeveel CO2, landoppervlak, water en / of grondstoffen er nodig zijn voor de manier waarop je leeft. Een van de dingen die ik mij steeds vaker besef, is dat je best langer mag nadenken over een eventuele aankoop. Dat kan over kleding gaan (weet je dat ik de speciaal voor mij gemaakte cocktailjurk van Laura Blagogee nog steeds draag?), maar misschien juist ook wel over items als meubilair en kunst.
Pre-owned (design)meubels
Want dat is iets waar ik erg van houd. Kijken naar (en aanschaffen van) bijzondere meubelstukken of bijvoorbeeld dat prachtige schilderij (kunst) dat al een mooi leven heeft gehad bij iemand anders. Mooie items die je overneemt en die je een speciaal plekje geeft in je eigen interieur. Zo ben ik nog altijd ontzettend blij met het bijzondere kastje dat ik destijds via een veiling heb aangeschaft – way back in 1994. Inmiddels is het denk ik wel antiek. Ik heb het over een oud grammofoon kastje dat ik ben gaan gebruiken als opbergplek voor de mooiste kookboeken en waarop eerst de drankverzameling stond.
Terugdringen van de productie van fast-furniture
En wat dacht je van mijn mooie houten theekastje, ooit aangeschaft bij een bedrijf in Amsterdam dat meubels uit Indonesië naar Nederland importeerde. Stiekem vind ik het nog leuker als ik tweedehands (design)meubilair kan aanschaffen met een eigen verhaal. Of bijzonder zeldzame of specifieke kunst. I’ve got news for you! Wist je dat daar een speciale website, een platform voor bestaat? Ik heb het over Whoppah! Ik scrolde naar de site en ineens kon ik mij herinneren dat mijn broertje (alweer een jaar terug) mij een bijzondere Eams lounge chair had laten zien die hij zo graag zou willen aanschaffen.
Hoppa! Je vindt het op Whoppah!
Kortom, je huis mooi maar tegelijkertijd duurzaam inrichten met vintage meubels? Met tweedehands (design)meubels, of mooie kunst? Je vindt het op Whoppah. Veilig (want kopersbescherming) en gemakkelijk kunnen kopen en verkopen is hun devies. Het mooie is dat het team het beste aanbod van consumenten en professionele verkopers uit Europa selecteert en het samenbrengt op dit specifieke platform. Want zoals ze het zo treffend zeggen: “Onze passie voor tweedehands design zit ’m vooral in de liefde, ambacht en de levensduur van items, waardoor een design nog jaren meegaat. En dat willen we graag delen met de wereld“.
Wat vaag op de achtergrond, maar dit mooie theekastje is uit Indonesië geïmporteerd (de wajangpop hebben we ooit zelf aangeschaft in Jakarta)
De Zweedse gigant
Natuurlijk ben ik niet heilig en heb ik heus ook wel het een en ander van de bekende Zweedse gigant in huis staan. Maar ook daarin ben ik best goed bezig. Want het gaat maar om enkele meubelstukken. Zoals deze unieke klok (die het helaas niet meer doet. Ik wil ‘m echt laten maken) die we al in ons interieur hebben staan sinds begin jaren negentig en die nog steeds staat te ‘shinen‘ in onze woonkamer. Waarom zou ik iets zomaar wegdoen? En mocht ik dat uiteindelijk toch willen, dan weet ik in ieder geval waar ik op een goede manier aan een mooie andere klok kan komen.
(Design) meubels? Liever tweedehands en echt
Ik ben ook een beetje aan het nadenken over de toekomst. En over een eventuele aanschaf. In het algemeen vind ik dat je minimaal vier weken moet nadenken of je iets écht nodig hebt. Als je dat na die periode nog steeds wilt, dan onderzoek ik de mogelijkheid of ik het tweedehands kan aanschaffen. Een voorbeeld? Bij de eerdergenoemde Zweedse gigant is een fauteuil te koop, die eigenlijk een ‘dupe’ is van de originele Vitra Lounge Stoel. Dan ga ik liever voor tweedehands en écht, dan voor de goedkope kopie. Daar letten ze bij Whoppah ook op, want alle items zijn zorgvuldig geselecteerd en authentiek! Goed om te weten.
Vitra Eames
Nieuwsgierig naar Vitra Eames? De ontwerpers Charles en Ray Eames hebben zich destijds verbonden aan Vitra, een echt Zwitsers design merk. Het is zeker de moeite waard om eens te scrollen op Whoppah, dé marktplaats voor tweedehands design en kunst. Want een ding is zeker, het rondkijken op de site gaat gemakkelijk en het is leuk! Mijn broertje zegt niet voor niets gekscherend: “Ik kijk er liever niet. Teveel verleiding“. Dat begrijp ik, want ineens viel mijn blik op de prachtige bureaustoelen waar ik destijds als directiesecretaresse bij DNB dagelijks op zat. Wat ik ook zo fijn vind aan Whoppah is dat je ziet welke mogelijkheden er zijn om het door jou gewenste item (of dat nu een meubelstuk is of kunst) te laten bezorgen. Ideaal.
Je leest. Ik denk steeds meer (en beter) na over eventuele aankopen. Niet alleen van kleding maar juist ook op het gebied van design, meubels en kunst. Heb ik je met deze blogpost geïnspireerd over hoe je jouw huis mooi en duurzaam kunt inrichten met vintage meubels? En naar welk specifiek meubelstuk gaat jouw voorkeur uit?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl