Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar het avondeten. Het moment. De setting. Eindelijk met zijn allen thuis en samen zijn. Als gezin. Is zó belangrijk. In ieder geval voor mij. Voor ons. Maar hoe hanteer je dat? En hou je dat vol? Ik werd enorm getriggerd (en geïnspireerd) tijdens de eerste editie van Food Talks van HelloFresh afgelopen week. In een fijne setting genoten we van deze eerste – interactieve – paneldiscussie. Met behulp van allerlei stellingen werd een discussie uitgelokt over de rol en waarde van het moment van avondeten.
Rust, Reinheid en Regelmaat
Want avondeten met zijn allen vind ik belangrijk. Maar dat lukt dat niet altijd. Want ik vind ook. Ons kind moet op tijd naar bed. Ja, je leest het goed. Ik hanteer de drie ‘R-en’: Rust, Reinheid en Regelmaat als leidraad. Erg belangrijk vind ik persoonlijk. Van jongs af aan hebben wij deze drie ‘R-en’ zo consequent mogelijk toegepast voor ons dochtertje (en voor ons). Ik zie hoe goed het haar doet. De regelmaat. Het weten wanneer dingen gebeuren. Om 7 uur opstaan, om tien over acht naar school lopen, avondeten om 18 uur en slapen om 19 uur.
Uitgelachen worden in Portugal
Natuurlijk kan er altijd weleens iets tussen komen. Een dag die anders loopt. Een verjaardag of bijvoorbeeld een vakantie. Ooit in Portugal – of vooruit, Frankrijk – geprobeerd om 18 uur te eten? Ik kan je vertellen. Je wordt – nog net niet hardop – uitgelachen. Er moet wat ruimte voor flexibiliteit zijn, dat ben ik met je eens. Maar in beginsel? Regelmaat.
Van dikke BMW naar het openbaar vervoer
De Man werkt in Amsterdam en heeft inmiddels de BMW 535i verkocht en gaat met het openbaar vervoer naar zijn werk. Mooi! Hoor ik je denken. Geen files meer. Dat klopt. Maar nu heeft hij te maken met een ander soort ‘files’. De trein net missen. Treinen die spontaan niet rijden. Of erge vertraging hebben. Et voilà, door de vertraging kunnen we niet met zijn drietjes avondeten.
De panelleden bereiden zich voor op de discussie
Wéér die smartphones op tafel
Ander voorbeeld hoe het mis kan gaan met het gezinsmoment tijdens het avondeten. Het is druk op het werk. Voor ons allebei. Je verwacht een belangrijk mailtje (of telefoontje) en … hoppakee … de smartphones liggen weer op de eettafel. En als dat eenmaal zo is, is het heel makkelijk om tussendoor éven te kijken naar het appje wat je hoort binnenkomen. Of het bliepje van een Messenger-bericht. Niet zo’n relaxed avondeten moment. Want hoe je het ook went of keert. Je bent er dan gewoon niet meer met je volledige aandacht bij. Wat ook weer niet zo best is voor de manier waarop je eet en je spijsvertering.
Gezelligheid ten top!
Maandag sport ik, dinsdag sport jij, hoe laat is het avondeten dan?
Of deze situatie dan. Maandag is het mijn vaste sportavond. Mijn groepsles begint om 19 uur dus ik wil – zelf – uiterlijk half 6 gegeten hebben (anders ga ik tijdens de les over mijn nek). Erná eten is weer geen optie (te laat. Slaap je ook weer slecht van is mijn ervaring). Goed, dan wordt het dus avondeten met mijn dochtertje en niet met zijn drietjes. Dinsdag en donderdag sport De Man. Dat betekent ook weer snel en op tijd koken. Het liefste makkelijk. Zodat we snel-snel het hele schema kunnen doorlopen (eten, douchen, voorlezen en slapen) en hij rond 19 uur naar de sportschool kan gaan. Maar ook al moet iets ‘snel-snel’. Wil ik het liefste wel gezond eten. Verse groente. Vers bereid. En niet altijd hetzelfde. Ik hou wel van variatie in het avondeten.
Vegetarische summer rolls, gevuld met komkommer, mango, noodles, koriander en een soda-vinaigrette & Ceviche met maracuja dressing, zoete aardappelblokjes, avocadomousse, kumquats en waterkers & Buddha bowl met wilde rode rijst, kip, avocado, boerenkool, baby spinazie, zoete aardappel en pinda-lime dressing … Mjam!
Pittige stellingen
Dat en nog meer – via pittige stellingen – werd besproken tijdens de eerste editie van Food Talks van Hello Fresh. Uitgangspunt was het onderzoek dat GfK deed in opdracht van HelloFresh onder 1000 respondenten naar het gedrag en de houding van Nederlanders ten opzichte van dat avondeten. De interactieve paneldiscussie vond plaats in een bijzondere setting. Een ruimte die zo in New York had kunnen staan. Loft-achtige uitstraling. Zittend aan lange, mooi gedekte tafels en genietend van een heerlijk driegangen diner en smaakvolle wijnen (met vooraf een glas Veuve Cliquot) luisterden wij en namen we ook deel aan de discussies.
Van links naar rechts: Marcus Polman, Janine Breukhoven-Kho, Marjolein Hurkmans, Milou Turpijn, Claire van den Heuvel en Dr. Samefko Ludidi. Openingswoord werd gegeven door Maartje Frederiks (HelloFresh)
In een ongedwongen sfeer een interactieve discussie
Juist omdat het een interactieve paneldiscussie was – en de leden het niet persé met elkaar eens waren. De sfeer lekker ongedwongen was. Voelde het als heel inspirerend om de verschillende meningen en opvattingen te horen en daarop in te springen. Het bood mij in ieder geval stof tot nadenken. Of het ‘starre’, misschien zelfs bijna ‘rigide’ wat ik soms kan hebben misschien toch ook best eens een keertje anders kan. Ja, ook met het avondeten.
Bottom line is wel dat we graag gezond willen eten, maar dat het moment van avondeten er soms door de (werk)druk èn de druk om het allemaal perfect te willen doen onder lijdt. En dat is jammer.
Avondeten, neem jij er uitgebreid de tijd voor? Hanteer je een vast tijdstip? En wat zijn jouw ‘zorgen’? Inspiratie, iets maken dat iedereen lust, variatie vinden, is het gezond genoeg? Ik hoor het graag!
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Ik heb op uitnodiging deze eerste editie van Food Talks van HelloFresh bijgewoond