Briljant! Dacht ik toen ik hoorde van het nieuwste concept van HEMA. Het nieuwste fotoproduct. Een fotoboek. De precieze naam? ‘Mijn Boek’. Maar wat is daar dan speciaal aan? Hoor ik je vragen. Fotoboeken zelf samenstellen kan al een hele tijd. Ook met foto’s van Instagram en Facebook. Dat klopt. Maar dit fotoboek is wel heel speciaal. Ik ga je vertellen (en laten zien) waarom.
I love Instagram!
Het is namelijk letterlijk het tastbaar maken van je online herinneringen. Ik weet niet hoe het met jou zit. Maar ik bewaar de mooiste foto’s voor Instagram. Soms met filter, soms #nofilter. Hoe dan ook. De mooiste, dierbaarste, leukste foto’s deel ik als eerste (en soms als enige) op Instagram. Je feed (zichtbaar onder je profiel) bevat alleen de meest recente foto’s. Terugbladeren? Dat doe je niet zo makkelijk. Maar wel als dat fysiek kan. Een echte printversie van je feed. Hoe mooi is dat?
Comments, likes & hashtags van Mijn Boek
En ik heb het dus niet over puur en alleen de foto’s. Nee, ook alle comments, likes en hashtags zie je in ‘Mijn Boek’ terug. Ik mocht het uitproberen van HEMA! Je begrijpt dat het ontzettend lastig kiezen is. Kies je voor een boekje over een speciaal event. Of juist een jaaroverzicht. Of misschien wel een herinnering van alle jaren dat je op Facebook of Instagram zit? Ik was helemaal vergeten dat je QR codes kunt gebruiken om zelfs video’s in het boek op te nemen, waardoor je ze af kunt spelen via je smartphone (of tablet)!
HEMA says
Wat zegt HEMA zelf: “Het maken van Mijn Boek is heel eenvoudig. Je logt in met je Facebook en/ of Instagram account en HEMA stelt het boek vervolgens voor je samen. Uiteraard kun je zelf de inhoud en de opmaak aanpassen. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf welke periode, berichten en foto’s worden opgenomen, maar kun je ook de cover en de kleuren kiezen. Met Mijn Boek kun je al jouw belevenissen, foto’s en de reacties daarop tot aan 2008 bundelen tot een mooi naslagwerk“.
‘Mijn Boek’, ook als je geen technisch wonder bent
Wat vond ik daarvan? Wetende dat ik geen technisch wonder ben. Dat het maken van een fotoboek soms tot heel regelmatig heeft geresulteerd in een avondje uithuilen omdat ik de uren daarvoor tevergeefs had gebikkeld om een mooi boek samen te stellen. Iets kleins wilde veranderen. Maar ineens een paar blanco pagina’s had. Of nog erger, het hele fotoboek was weg. Ja, ik vond het spannend. Erg spannend. Want wat als het fout ging?
Een beetje van mijzelf en een beetje van HEMA
Ik kan natuurlijk alleen maar het maken van een Mijn Boek Instagram reviewen (want dat heb ik ‘selluf’ samengesteld. Met het inloggen en importeren was niets mis. Sterker nog. Het werkte ronduit eenvoudig. Je selecteert zelf de periode (en als je dat niet doet, dan wordt de keuze voor je gemaakt) en HEMA maakt alvast een boek voor je. En een voorbeeld om te bekijken. Dat wil zeggen, van de eerste 36 pagina’s van je boek. Dat kan je als voorbeeld op je scherm zien. Ziezo, dat is dat. Een kind kan de was doen. Waanzinnig hoe goed het eruit ziet. Stiekem dacht ik bij poging één al: “Ik ben klaar!” Maar ja, ik wilde natuurlijk wel het een en ander uitproberen.
Op zijn Rory-ish
En dus liep ik toch tegen wat dingen aan. Doet overigens niets af aan de waarde van het product. Ik ben bijzonder blij met ‘Mijn Boek’. Maar ik vind het wel nuttig om te vermelden, zodat jullie hier ook wat aan kunnen hebben. Ik vond het jammer dat ik alleen maar een periode van jaar tot jaar kon selecteren (niet per maand). Zelf bepalen welke foto’s worden opgenomen? Ook die mogelijkheid heb ik niet kunnen vinden. Ik kon geen foto’s uitsluiten van de selectie. Want jammer genoeg worden van sommige foto’s de hoofden afgesneden. Dat heeft denk ik te maken met de standaard layout qua verwerking van de foto’s. De foto’s worden bijgesneden in een bepaald formaat. En dat vond ik toch wel jammer.
I rest my case…
Maar er kan ook veel wèl!
Wat ik dan wel kon wijzigen? Automatisch maakt Mijn Boek een overzicht vanaf 2016 tot en met het moment van samenstellen (dus tot en met bijvoorbeeld 26 januari 2017). Ik wilde een volledig jaar en heb dus moeten kiezen voor een periode van 2016 tot 2016. Let wel op! Als je al tevreden was met de voorkant van de kaft, dan moet je niet daarna iets veranderen. Want automatisch maakt Mijn Boek direct een andere voorkant aan. Fijn was dat ik de indeling (lay-out) van de voorkant dan wel weer (opnieuw) aan kon passen aan mijn wens. Net als de kleur. Een eventuele tekst achterop het boek. De papiersoort (standaard papier 90 grs òf luxe satijnpapier 130 grs). En de kaft zelf. Een softcover of een hardcover.
Think before you act
Maar dat steeds tussendoor iets willen wijzigen is dus niet zo handig om te doen. Je kunt beter van te voren al een wishlist samenstellen. Zodat je iets beter voorbereid van start gaat. Overigens heb ik ook een technische ‘glitch‘ ontdekt. Ineens – tijdens het wijzigen van iets belandde ik in een ander voorbeeld boek. Geen idee hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Of ik dat zelf heb gedaan of dat het een foutje in de software was. Maar dat was even schrikken. Maar met een simpele handeling (oftewel: pijltje terug) was ik weer in mijn eigen mooie boek.
Fun Features
- De collage van mini zwart-wit fotootjes voorin
- De meest populaire foto
- Achterin de afbeeldingen met de meeste likes
- Elke maand of periode (afhankelijk van het aantal foto’s) een overzicht van wat relevante hashtags en het aantal likes, met aan de linkerkant een selectie van 4 foto’s
- Kwalitatief goede foto’s! Ondanks sommige filters. Dat het zulke mooie foto’s zouden zijn in geprinte vorm had ik niet van te voren verwacht.
Reminiscing…
Waar ik het boek wilde uitproberen in de meest eenvoudige versie, zorgde de man er (gelukkig) toch voor dat ik dat niet deed. En dus ben ik – met een eigen bijdrage van 20 euro bovenop de korting – de trotse eigenaresse van een prachtig jaaroverzicht. In een stevig boek (want hardcover), gedrukt op mooi luxe satijnpapier. Een herinnering voor altijd. En een mooie herinnering ook. Quanta costa? Mijn Boek Instagram 2016 bestaat – voor mij! – uit 165 pagina’s. In de variant zoals hierboven benoemd was ik inclusief 1,50 bewerkingskosten en zonder leveringskosten (ik haalde mijn goed verpakte pakketje op bij mijn lokale HEMA) 60,05 kwijt. Een flink bedrag. Dat ben ik zeker met je eens. Maar je krijgt er dan ook wel iets heel moois voor terug. Iets waar ik oprecht heel blij mee ben.
Mama, je hebt borsten
Ineens vond ik – via een foto die ik had geplaatst – terug wanneer peuter destijds de eerste nacht zonder luier sliep. Vond ik een tekening terug van overduidelijk een vrouwspersoon met fikse rondjes op buikhoogte. Gelukkig had ik de hashtags en teksten erbij laten staan, want: “Dat ben jij met je borsten, mama“. Hilarisch, leuk en emotioneel. Om de herinneringen en gebeurtenissen daadwerkelijk weer terug te zien. Want waar je jouw feed waarschijnlijk nooit (of niet vaak) meer terugkijkt, duik ik nog iedere dag wel even Mijn Boek in. Om te grinniken, tranen in mijn ogen te krijgen of gewoon te genieten van alles wat er is gebeurd in 2016.
Heb jij al gehoord van ‘Mijn Boek’ van HEMA? Voor welke periode uit jouw leven zou jij kiezen?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Dit artikel betreft een samenwerking