De Koffietijd vegan challenge & ‘Dit boek is gezond’, wat heb ik eruit gehaald?

In Lifestyle by Roryblokzijl9 Comments

De vegan challenge van Koffietijd. Jullie hebben het denk ik wel meegekregen via Instagram (hashtag #doemeemetkoffietijd) of anders via het programma zelf. Een week lang hebben H., Mila en ik vegan gegeten. ’s Ochtends, ’s middags èn ’s avonds. Ik kan je vertellen, dat viel best wel tegen. Vegetarisch eten was ons niet vreemd. Eigenlijk is dat bijvoorbeeld bij Indonesisch (uit) eten iets waar ik nagenoeg standaard voor kies. Gewoon omdat ik het lekkerder vind. Alleen maar groente? En tahoe (ook wel bekend als tofu) en tempé? Ja lekker.

Iets met verse groente en vette vis

We koken overigens bijna iedere dag (een dag in het weekend soms uitgezonderd omdat we dan met enige regelmaat bij onze lokale visboer iets lekkers halen voor het avondeten) met verse groenten. Eten zeker niet vaak vlees, wel minimaal een keer per week (vette) vis zoals zalm of makreel. Dus dat – vegetarisch eten – was niet zo’n opgave. Maar veganistisch eten – wat ik zelf eigenlijk afkort tot vegan – is weer een gradatie verder.

De Koffietijd vegan challenge, wat heb ik eruit gehaald?
Een grote pan pompoensoep – zoals we wel vaker eten – is heerlijk

Geen vlees, vis, zuivel en eieren

Veganisten (ook wel vegans genoemd) eten geen dieren, of ook maar iets dat van een dier afkomstig is of dat op een dier getest is. Zij eten vanzelfsprekend geen vlees en geen vis. Maar óók geen zuivelproducten, eieren en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. En daar vind ik het heel lastig. Want we eten normaal gesproken iedere ochtend muesli, walnoten, kiwi, banaan en afwisselend aardbeien / blauwe bessen / druiven, maar wel gecombineerd met een paar eetlepels heerlijke 10% vette Griekse volle yoghurt.

Een vegan brood alstublieft

Na een pittige sportles eet ik graag een gekookt eitje, of drink ik een eiwitshake bij de sportschool. Is Mila dol op haar dagelijkse bakje vanille-yoghurt na het avondeten. Drinkt ze een glaasje melk met Ovomaltine en drinkt H. graag zo nu en dan een glas karnemelk. Maar dat is het niet alleen. Een bruine boterham met kaas? Mag niet meer. Een (kaas)spread op brood? Nee. Een stukje ontbijtkoek dan? Nee, daar zit melk in. Brood? Niet al het brood is vegan. Een glas wijn? Wist je dat veel wijnen geklaard zijn met dierlijke vetten? Een dropje dan. Nope, daar zit gelatine in en dat is van dierlijke oorsprong.

De Koffietijd vegan challenge, wat heb ik eruit gehaald?
Pluspunt: ik let veel beter op wat ik in mijn mond stop. En ik lees de ingrediëntenlijsten nóg beter

Zijn dit afkickverschijnselen?

Je leest. Ik vond deze vegan challenge niet heel makkelijk. Ondanks dat het ‘maar’ een week duurde. Waar veel mensen roepen dat het zo goed is voor je lichaam had ik juist klachten als: opgeblazen gevoel, hoofdpijn, hongergevoel. En werd ik er zelfs echt ronduit chagrijnig van. Het zou kunnen zijn dat het om ‘afkickverschijnselen’ ging. Dat mijn lichaam aan het ontgiften was. Dat kan. Maar blij werd ik er in elk geval zeker niet van.

Vegan recepten, een must tijdens de challenge

Het avondeten is overigens niet zo’n probleem (al zal ik wanneer ik weer eens vegan ga koken wel recepten gaan opzoeken). Het ontbijt en de lunch wel. Een yoghurtvervanger? We hebben er drie geprobeerd en waren niet enthousiast. Broodbeleg voor de lunch? Een zeer gelimiteerde keuze die we zeker niet altijd even lekker vonden. Natuurlijk hadden we meer kunnen experimenteren, zoals volgens het recept van mijn nichtje overnight havermout maken, of kiezen voor een salade in plaats van brood. Maar dat voelde op de een of andere manier als een te grote aanpassing.

De Koffietijd vegan challenge, wat heb ik eruit gehaald?Dit boek is gezond

Tegelijkertijd met de vegan challenge ontving ik het ontzettend leuke boek van Tijn Elferink ‘Dit boek is gezond’. Precies op het juiste moment mag ik wel zeggen. Ik had en heb echt behoefte aan een nuchtere blik, een humorvolle schrijfstijl. Een heerlijk boek waarin Tijn zijn zoektocht beschrijft. Hij sprak met artsen, wetenschappers en deskundigen over hun visie. Hun visie op zaken als voeding, slaap, alcohol, bewegen en gezondheid in het algemeen.

Iets met liggen in een bad vol ijsblokjes

Wat voorbeelden van hoofdstukken: Goed of slecht: zuivel. 30 dagen challenge: eet geen vlees. Goed of slecht: biologische voeding. Goed of slecht: voedingssuplementen. Je leest over zijn experimenten (liggen in een bad met ijsblokjes. Zingen in het Concertgebouw met Erik Scherder) en over zijn eerlijke mening daarover. Een gouden tip: na half tien je mobiele telefoon niet meer gebruiken. Ik slaap er beter door!

Wat vinden BN-ers van hun gezondheid?

Ook heel interessant en leuk om te lezen. Want ‘ons kent ons’ werkt zo fijn. Tijn heeft – samen met Robbert Blokland – dertig BN-ers geïnterviewd over allerhande onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Hoe gaan zij met zaken om als stress, sporten, slaap, voeding. De verhalen zijn herkenbaar. En soms ook verrassend. Inzichten waar je als lezer ook wat aan hebt. Het drukt je weer even met je neus op de feiten. Je haalt eruit wat op jou en jouw leven van toepassing is. Een heerlijk ‘zelfhulp boek’ wat met zoveel humor wordt geschreven dat je er met plezier in blijft lezen.

Je haalt eruit wat op jou van toepassing is

En ik haal er heel veel uit. Dat volle melkproducten beter zijn volgens Professor Hofstra (pagina 24 van het boek), iets wat ik tijdens de vegan challenge zelf ook al aanvoelde (toen ik mijn volvette Griekse yoghurt zo miste). Het is een gefermenteerd melkproduct waardoor natuurlijke suikers worden omgezet in melkzuur. Wel waarschuwt hij overigens voor toegevoegde suikers, zoals vaak gebeurt bij kwark en yoghurt. De conclusies aan het einde van een hoofdstuk zijn ook heel fijn. Zoals bij het desbetreffende hoofdstuk over melk (ik citeer): “We hebben melkproducten niet per se nodig, maar er niets mis mee. Melkproducten bevatten essentiële bouwstoffen en met name vette melkproducten zijn goed“. Veel minder vanuit de verkramping geredeneerd.

Dat doet die Tijn heel goed

Het is een boek waarin de mening van Tijn, van artsen, wetenschappers en deskundigen, BN-ers doorklinkt, maar waarin alles op een humorvolle (vind ik) en relativerende manier wordt besproken. Ook al heb ik nu eindelijk besloten om over te gaan op een e-reader – nog even sparen, dit is een van de fysieke boeken die altijd in de boekenkast zal blijven staan. Omdat ik het oprecht leuk vind om het – of delen ervan – opnieuw te blijven lezen. Mijn complimenten overigens ook voor de heldere vormgeving en lay-out. Het leest heerlijk weg. Kortom. Een aanrader!

Heb jij weleens vegan gegeten? En lijkt dit jou niet een heerlijk boek om te lezen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

‘Dit boek is gezond'(uitgegeven bij Fontaine Uitgevers) bestaat uit 192 bladzijden en kost € 19,99

Winnen? Doe je mee met de winactie op Instagram? Looptijd tot en met 23 oktober

Dit boek heb ik toegezonden gekregen. Mijn review bevat mijn persoonlijke en oprechte mening

 

De afleveringen van Koffietijd terugzien? Iedere dag – zie hieronder – is er tijdens de uitzending een update te vinden van onze vegan challenge (let op! je moet wel inloggen / een account aanmaken op RTL XL. De conclusie kun je wel gewoon bekijken)

Maandag 1 oktober
Dinsdag 2 oktober
Woensdag 3 oktober
Donderdag 4 oktober
Vrijdag 5 oktober
Conclusie – maandag 9 oktober
Compilatie

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]