Jongens, ik lig even op mijn spijkermat te chillen ?!? Say whut? Heel eerlijk wilde ik al jaren eens uitproberen hoe dit nu zou aanvoelen. Vriendinnetje kocht er eentje, maar dan echt járen geleden al. Denk aan einde van de jaren negentig. Ik hoorde haar er heel lang niet meer over maar toen ik in de stories van blogcollega Dalia wederom een spijkermat – ook wel acupressuurmat genoemd – voorbij zag komen dacht ik: dit is het universum dat mij iets duidelijk wil maken. Aldus nam ik contact op met Flowee en mocht ik de combinatie van spijkermat èn spijkerkussen uitproberen.
Pijn is fijn?
Wat ik namelijk altijd heb begrepen is dat je echt kunt leren ontspannen, ondanks dat iets vervelend aanvoelt of zelfs pijn doet. Hoe ik dat in de praktijk heb geleerd? Destijds bij mijn ontzettend fijne restorative yogales*. De yogalerares leerde ons dat door te liggen in een ongemakkelijke houding op je rug (onder de ruggengraat leg je een zogenaamde ‘bolster‘ – rolkussen – neer, waardoor je eigenlijk direct ongemak ervaart) en daarin te volharden totdat het initiële vervelende gevoel wegtrekt. En dat je er zelfs in gaat ontspannen. Let op! Ik bedoel niet over je eigen grenzen heengaan, maar je te ontspannen in een niet geheel comfortabel gevoel. Door het ontspannen laat je als het ware los en kun je uiteindelijk zelfs in slaap vallen.
Van weerstand naar acceptatie
Waar ik eerst weerstand voelde (waarom moet dit? Het voelt ongemakkelijk. Hoe lang duurt het nog?), ging dat langzaam maar zeker over in acceptatie. En gek genoeg uiteindelijk in opperste ontspanning. Nadat we 25 minuten hadden gelegen in bovengenoemde houding ben ik zelfs kort in slaap gevallen. En dat was het beste compliment dat ik haar had kunnen geven, vertelde de yogalerares mij. De restorative yogales werd zelfs favoriet bij mij. Het gaf mij rust, ik ontspande volledig en had erna weer volop energie. Helaas kwam corona in ons leven en als vrij snel waren de yogalessen verboden terrein.
Stresshypnose anyone?
Maar nu kan ik het thuis zelf in de praktijk brengen. Met mijn spijkermat en spijkerkussen so to say. En met een beetje hulp van de stresshypnose van Menno Bandini val ik tegenwoordig zelfs iedere keer in slaap. Laat de stresshypnose nu ook zo’n 24 minuten duren. Nu lig ik nog met mijn shirtje aan op de mat (helemaal bloot met mijn rug op de spijkermat vind ik nog wat spannend, al werk ik er zeker naartoe. Gisteren heb ik het namelijk alleen met een hemdje aan geprobeerd). Op het spijkerkussen overigens wel. In die zin dat ik er eerst een gastendoekje op legde. Maar inmiddels ben ik al helemaal gewend om gewoon met mijn hoofd erop te liggen.
Powernap to the max
Grappig genoeg hangt het wel van mijn stemming af. De spanning die ik in mijn lijf voel. Van de week was ik een keer behoorlijk over de zeik, van het padje af. Ik noem het maar redelijk overstuur. Het liggen op het kussen deed toen echt pijn! Het was letterlijk niet te harden. Toen heb ik er weer even een dun handdoekje op gelegd. Maar alle andere keren? Jongens, ik slááp gewoon op de spijkermat en kussen. Overdag! Heel kort, dat dan weer wel. Dus ik zie het maar als een soort van powernap.
Wat dóet een spijkermat nu precies?
Op de spijkermat van Flowee bevinden zich meer dan 210 achthoekige spikes, met daarop 42 unieke scherpe uiteinden. In totaal meer dan 8820 unieke drukpunten. Door op de spijkermat te liggen prikkel je de zenuwuiteinden van je huid. Dit werkt niet alleen positief op je spieren en zenuwen, maar ook de doorbloeding wordt gestimuleerd (fijn, want afvalstoffen worden dan beter door je lichaam afgevoerd). Of je dat voelt, die scherpe uiteinden? Natuurlijk. Je kunt zeker wel wat pijn ervaren. Het goede nieuws is dat je hersenen daarop reageren door endorfine en oxytocine aan te maken (gelukshormonen), wat ervoor zorgt dat je de pijn minder voelt en grappig genoeg ontspant daarin. Van de eerste schrik van de pijn kan je tintelingen voelen. Je lichaam voelt wat warm aan, maar uiteindelijk ontspan je.
Appeltjes met sambal
Zoals ik vroeger van mama – ja, ook als kind – bij hoofdpijn partjes appels kreeg met sambal erop (dat was zó heet dat je de hoofdpijn letterlijk voelde wegtrekken) werkt het bij een spijkermat eigenlijk ook zo. Door de (pijn)prikkels gaat je aandacht uit je (pieker)hoofd naar en in je lichaam. De ontspanning volgt dan eigenlijk bijna automatisch. Omdat je lichaam ook fysiek warm wordt zou het dus kunnen dat je in slaap valt. Hoe heerlijk is dat? En als je dat overdag in je pauze kunt doen (of ’s avonds voor het slapen gaan) dan is dat een cadeautje toch? Iedereen is natuurlijk anders, dus ga er niet automatisch vanuit dat jij ook in slaap valt. Het valt of staat met je stemming, spanning en hoe je zelf in elkaar zit.
Hoe kan een spijkermat je helpen?
Wat Flowee zegt: “Als je last hebt van stijve of vastzittende spieren. Als je last hebt van rugklachten. Wanneer je een energie boost nodig hebt. Of als je wat meer ontspannen wil zijn“. En eigenlijk nog veel meer. Let wel. Het kán helpen. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat ík in ieder geval minder stress ervaar. Mijn lichaam soepeler aanvoelt (waarschijnlijk die doorbloeding) en ja jongens, ik val gewoon in slaap. Hoe ontspannen ben je dan? Zowel de spijkermat als het kussen liggen naast mijn bed. Want als ik weer eens een nacht heb waarin ik maar blijf piekeren of niet in slaap kan vallen, dan kan ik ze gewoon meteen erbij pakken. Niets uren wakker liggen en naar het plafond staren. Mat en kussen erbij, hypnose via oortjes aan doen en gáán!
* Restorative Yoga, ook wel ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’ genoemd spreekt het zelfherstellende vermogen van je lichaam aan. Nuttig (en fijn) in een een periode van fysieke of geestelijke overbelasting