Incontinentie, wanneer je ineens wat 'ongelukjes' hebt en wat je kan helpen

Incontinentie, wanneer je ineens wat ‘ongelukjes’ hebt en wat je kan helpen

In Lifestyle, Persoonlijk by RoryblokzijlLeave a Comment

Eerlijk is eerlijk. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar jij misschien wel? Ik heb het over incontinentie. Een beladen en op zijn zachtst gezegd niet sexy onderwerp. Maar hé, het is wel iets dat bij het leven hoort of kan horen. En waarom zou ik daar niet wat meer informatie over kunnen verstrekken? Laat ik het anders omschrijven. Wie heeft er weleens van Tena Lady gehoord?

Wat is incontinentie?

Of los daarvan… laat ik bij het begin beginnen. Want wat is incontinentie? Eigenlijk niets meer of minder dan dat je – ongewild – wat (druppeltjes) urine verliest. Hoe dat komt? Omdat de controle op je blaas (of sluitspier van de blaas) minder sterk is, waardoor het lastiger is om je plas – ik zeg het maar zoals het is – op te houden.

Ongelukjes in allerlei soorten en maten

Maar wist je dat er ook verschillende soorten incontinentie bestaan? En dat die allemaal ook een eigen oorzaak hebben? Lezen is weten en daarom dacht ik dat het wel nuttig kon zijn om een aantal soorten incontinentie te benoemen. Om zo bij te dragen aan een stukje bewustwording en wellicht tegelijkertijd ook aan een beetje begrip voor je medemens. Want als je sommige dingen wat beter begrijpt, kun je er – in mijn optiek – ook beter mee omgaan.

Ongewild urineverlies

Allereerst zijn er verschillende fases en momenten in het leven van een vrouw, waarin je te maken kúnt krijgen met urineverlies (ook wel incontinentie genoemd). Denk aan ná de zwangerschap, of tijdens de menopauze of misschien wel gewoon door het ouder worden. We hebben allemaal weleens de commercial gezien dat een vrouw na het niezen of hard lachen ineens wat druppels urine in haar onderbroek voelde druppelen.

Stressincontinentie (aka inspanningscontinentie)

Dat laatste noemt men ook wel ‘stressincontinentie’. Niet alleen na niezen of hard lachen overigens, maar ook na (behoorlijk) hoesten of bij het tillen van iets zwaars. Dit type incontinentie komt het meeste voor bij vrouwen. De bekkenbodemspieren die de blaas ondersteunen zijn dan verzwakt, waardoor ze niet voldoende kunnen samentrekken om de paar druppeltjes urine tegen te houden.

Of heeft u misschien een overactieve blaas?

Ook dat kan. En dat noem je dan weer ‘aandrangincontinentie’. Helaas moet ik zeggen: “I can relate to that“. Want daar herken ik wel iets uit (de aandrang dan, niet de incontinentie). Met name het regelmatig nachtelijke toiletbezoek. Je kent het misschien wel. Je bent een buikslaper (ik wel!) en je wordt wakker omdat je voelt dat er iets op je blaas drukt. Tja, dan kan ik dus niet meer slapen. Men noemt het een overactieve blaas omdat deze verkeerde signalen verstuurt naar de hersenen. Je moet wel daadwerkelijk plassen, maar je blaas geeft aan voller te zijn dan dat hij in werkelijkheid is.

Gemengde wat?

Weer wat nieuws geleerd. Gemengde incontinentie is wanneer je zowel last hebt van stressincontinentie als van aandrangincontinentie. Ik vind dit een tikje verwarrend klinken eerlijk gezegd, maar gelukkig is er daarom informatie online beschikbaar waar iedereen wat van kan leren. Meer lezen of weten? Een site als Hulpmiddelwereld.nl kan je wellicht helpen om dit allemaal nog eens tot in detail na te lezen.

Maar wat kun je er precies aan doen? Aan incontinentie…

Meer dan je denkt. Denk je last te hebben van stressincontinentie, probeer dan eens regelmatig(er) bekkenbodemspieroefeningen te doen. Bij aandrangincontinentie kun je proberen je blaas te trainen om beter en langer urine vast te houden (maar in alles geldt: alles wat ’te’ is, is niet goed. Dus ook niet te lang je plas ophouden).

Ga naar je huisarts

Let wel, ik ben geen huisarts, expert of ervaringsdeskundige. Ik herken wel wat punten (met name bij aandrangincontinentie) maar mijn kennis is niet medisch. Een dokter of huisarts kan je veel meer vertellen over eventuele incontinentie en wat je daaraan zou kunnen doen. Of welke hulpmiddelen je zou kunnen gebruiken.

Je vindt ze in het schap bij de plaatselijke drogist

Daarover gesproken, iedereen kent wellicht wel het – door mij eerder genoemde – incontinentieverband van TENA Lady. Matig of zwaar urineverlies, je hebt er allerlei soorten verbanden voor. Soms – als ik naar regulier maandverband zoek – grijp ik weleens bijna mis. Maar je vindt dit type verbanden altijd bij elkaar in het schap. Ze absorberen allemaal druppeltjes, geur en vocht en die van TENA Lady zijn dus meer geschikt voor incontinentie.

Geen sexy onderwerp, maar er mag echt wel over gesproken worden. Heb jij weleens last van ongewild urineverlies?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

 

Hulpmiddelwereld.nl heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel