Koken, iets wat toch wel in mijn genen zit vermoed ik. Zeker met een moeder die kookboeken las als romans. Helaas maakte ze niet veel gerechten uit diezelfde boeken. Aan de andere kant kookte ze wel heel erg lekker Indisch. Bami kuwah (ik noemde het ‘natte bami’. Zó heerlijk), de meest heerlijke sajours, mihoen, bami, nasi, rendang, smoor en nog veel meer. Oe, en de verse kroepoek en emping natuurlijk. De knapperige en krokante plakjes tempé die alleen zij zo goed kon maken. En de loempiaatjes met de ieniemienie stukjes kip die zo heerlijk waren, maar dat ook zoveel werk was om te maken.
Het Indische koken
Dat Indische koken was echt iets van het weekend. Want doordeweeks was het toch vaak aardappels, vlees en groenten. En dan heb ik het qua vlees wel over het meest heerlijke suddervlees, gehakt en kipstukjes. Haar geheim? Alles braden bij elkaar in een grote braadpan, zodat je ook de meest heerlijke jus kreeg. Gehaktballen zo mals en sappig als je ze tegenwoordig nergens meer kan krijgen. Kip, waarvan ze de ‘velletjes’ ging bakken tot krokante stukjes waar ik geen genoeg van kon krijgen.
Tekens zijn overal
Dit typende krijg ik weer de tranen in mijn ogen. Om mama, die niet meer bij ons is. Wel in mijn hart en gedachten en ook zeker ‘om mij heen’. Het boek ‘Tekens zijn overal’ waar ik onlangs over schreef, heeft zeker geholpen om mij te laten inzien dat mama wel degelijk nog in mijn buurt is. En dat ze dat ook laat weten door bepaalde tekens te geven. Afijn, dat is eigenlijk niet waar ik het over wilde hebben, maar dit is exact wat ik bedoel als ik praat over het ‘in de flow schrijven’. Want ik wilde het in dit artikel hebben over koken. Maar koken, eten en mama zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Kunstig met koken
In de laatste jaren van haar leven was ze namelijk trots op mijn kookkunsten. Dat ik zoveel durfde uit te proberen met gerechten en recepten. En dan heb ik het nog ‘gewoon’ over recepten van Allerhande of via via. Op het laatst maakte ik ook weleens wat van een foodblogger. Maar echt kookboeken? Dat durfde ik niet aan. Of “Dat kan ik niet” maakte ik mijzelf eigenlijk wijs. Onzin dus. Want sinds de eerste lockdown in maart begon ik spontaan met koken uit de boeken die ik al had. Met nog meer en steeds anders groentes en ingrediënten. Kreeg ik (toeval bestaat niet) steeds meer kookboeken toegestuurd waar ik erg dankbaar voor ben. En durfde ik steeds meer uit te proberen.
Wokken 2.0
Koken it is. Hoe fijn is het als je daar ook goede attributen voor hebt? Zoals het mes van Scanpan dat ik ooit tijdens een event gekregen heb en ik nu echt dagelijks gebruik. En how about deze fantastische Wokarang van BK (weet je dat ze daar een Red Dot Design Award mee hebben gewonnen)? Nooit meer over de rand heen scheppen, wokken of roerbakken. Dankzij de opstaande rand van deze wok. Briljante uitvinding. Ik kan niet anders zeggen. Ook handig: de (Black Steel) Wokarang heeft, net als alle Black Steel pannen, een hele efficiënte en snelle warmtegeleiding en een natuurlijke patina antiaanbaklaag. Het dichtschroeien van vlees gaat hierdoor moeiteloos en razendsnel. Natuurlijk heb ik onze ‘oude’ wok ook nog. Maar weet je dat ik bijna alles (roer)bak in een wok? Hoe fijn is het dan dat ik allebei tegelijk kan gebruiken (met eerlijk is eerlijk, toch een sterke persoonlijke voorkeur voor de wokarang)?
En ook een goede braadpan is ‘key’
Stiekem kan ik eigenlijk ook wel een extra braadpan gebruiken, maar dan in een kleiner formaat. Ik heb zelf een grote braadpan – ook een van BK overigens – gekregen van mama toen ik net ging samenwonen. Je begrijpt dat die nooit weggaat (of hij moet echt stuk gaan). Ik had ook een braadpan van een kleiner formaat (van een onbekend merk), maar dan van geëmailleerd metaal, die uiteindelijk wel is stuk gegaan. Heel vervelend, de bodem werd als het ware craquelé en dat voelde niet pluis om daar mee te blijven bakken en koken. Die is dus nu weg (correctie: staat op onze rommelzolder klaar om eens uitgezocht te worden en weg gedaan. Dat is nu wel iets dat je echt weg moet gooien). En dat kleinere formaat was nu nét zo handig…
Fijne attributen om mee te koken
Afijn, deze prachtige braadpan ‘Bourgogne Aqua’ – op de foto hierboven – (eveneens van BK. Ik zag het in een persbericht) staat wel op mijn wishlist voor tezijnertijd. Vooralsnog ben ik uiterst tevreden met wat ik heb en kook ik – volgens man en kind – de sterren van de hemel met de attributen die ik nu tot mijn beschikking heb. Iedere zaterdag pak ik alle kookboeken, eerder gemaakte recepten en eventuele online recepten van foodblfoggers erbij en ben ik zo’n anderhalf uur zoet om uit te vinden wat we de daarop volgende week gaan eten. Ik wil dat eetschema zo gevarieerd en gezond mogelijk maken. Veel verse groenten en toch ook genoeg balans. Want een stukje vette vis is ook belangrijk. En soms wat kip (of vlees) is ook echt niet erg. It’s all about the balance.
Naschrift
Tot mijn grote vreugde werd er een paar weken geleden een grote doos bezorgd… van BK. En ja! In die doos zat mijn zo geliefde en gewenste BK Bourgogne braadpan. In de prachtige kleur Jet Black. Fantastisch! Als een kind zo blij greep ik direct een van mijn favoriete kookboeken ‘Crisiskoken’ van Mara Grimm erbij. Ein-de-lijk kon ik het recept ‘restjes-risotto’ van Yvette van Boven bereiden. Dit moest namelijk gemaakt worden in een braadpan die ook in de oven kan. Helaas ging ik in mijn enthousiasme te snel en bereidde ik het gerecht iets anders dan hoorde. Te grove broodstukjes in plaats van broodkruim, te weinig Parmezaanse kaas. De smaak was heerlijk trouwens (al dacht kind daar anders over). Desalniettemin ben ik ontzettend dankbaar voor en blij met deze prachtige pan. Aanwinst voor in mijn keuken. Mocht je nog tips hebben voor andere gerechten die je – in een braadpan – in de oven maakt? Ik houd mij aanbevolen!
Inmiddels maak ik iedere zaterdag – bedolven onder mijn kookboeken – schema’s voor wat wij die week gaan eten. Vegetarisch, soms met een beetje vlees, in ieder geval een keer per week (vette) vis. Pasta, rijst of aardappelen. Als er maar variatie in zit en veel verse groentes. Maak jij (kook)schema’s en waar kies jij voor?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
De fijne BK Black Steel Wokarang 30 cm ter waarde van € 47,99 heb ik toegezonden gekregen
De BK Bourgogne braadpan 24 cm ter waarde van € 89,99 heb ik gekregen