Je huid of je huis gezond houden, Rory? Is dat een typo? Nee hoor, ik ben zo aan het begin van het jaar wat aan het ‘overpeinzen’. Wat we tot nu toe ‘goed’ hebben gedaan en wat we misschien beter zouden kunnen doen. Een van die dingen is het ‘opleuken’ van ons huis. Maar misschien ook wel het plegen van (achterstallig) onderhoud. Investeren in een goed leefklimaat, apparaten vervangen door energiezuiniger varianten. Het regelmatig luchten van het huis, maar ook het zorgen voor betere luchtkwaliteit in huis. Hoe ik daar zo bij kom? Door allerlei artikelen en boeken die ik de laatste tijd lees.
Euh, hoe doe je dat dan? Je huis gezond houden?
En ook door gewoon mijn gezonde verstand gebruiken. Ik zie het om ons heen. Allemaal nieuwbouw (nou ja, inmiddels wonen we hier dus ook alweer 20 jaar. Twin-tig jaar!) woningen die lekker volgens de toen nieuwe standaarden zijn gebouwd. Wat nou roostertjes in de ramen? Dubbel glas moet het zijn. Hermetisch afsluiten van het huis, met zelfs rubbers tussen de buitendeuren. Een WTW-installatie (warmte-terug-win), zodat je in principe nooit meer ramen open hoeft te doen omdat er een automatische aan- en afvoer van lucht is. Het zal wel. Ik heb daar zo mijn twijfels bij. Ik geloof in de kracht van iedere ochtend de ramen en deuren – minimaal – een half uur open. Voor die broodnodige echt frisse lucht van buiten in huis dus.
Alles tegen elkaar open zetten
Dat gezegd hebbende doen we dat beneden in huis dan eigenlijk weer niet. Want ja. In de winter in de kou zitten (ramen en – openslaande – deuren tegen elkaar open) is geen goed idee. Tenzij je om de week naar een corona teststraat wilt hollen. En ergens boven gaan zitten terwijl beneden alles open staat? Tja, als je jouw benedenverdieping leeggeroofd wilt hebben… Laat ik nu positief blijven. Er zijn meerdere manieren om het (lucht)klimaat in je huis op peil te brengen en te houden, waarvoor je niet persé ramen of deuren (tegenover elkaar) hoeft te openen. Hoe dan? Hoor ik je denken.
Je huis gezond met … kamerplanten!
Dat doe je met … planten! Juist. Kamerplanten staan erom bekend dat ze de lucht zuiveren en als grote pluspunt hebben ze natuurlijk ook een fijne, mooie en natuurlijke uitstraling. Wat heel rustgevend is in deze periode van veelvuldig thuis zitten, thuiswerken en zeker nu met het (tijdelijke) thuisonderwijs. En laat ik dat nu net willen in huis, die rust. In ieder geval in onze woonkamer en keuken. Groene planten passen eigenlijk ook perfect bij onze inrichting. Van een tikje Indisch (ornamenten, beelden) met teakhout tot Ikea met vintage en zelfs antiek. Ik weet nog vroeger bij ons thuis. Daar stond het vol met planten. Van cactussen tot ficussen. En overal werd goed voor gezorgd.
Maar als je nu een slechte verzorger bent?
Bij ons is dat eigenlijk wel anders. Nagenoeg geen enkele plant ‘redt’ het. Dat is geen kwestie van negeren, of geen water geven. Maar op de een of andere manier werkt het gewoon niet. Een voorbeeld: orchideeën. Of ik ze nu bij Ikea haal, in een exclusieve plantenwinkel of bij de supermarkt. Ze overleven het gewoon niet (lang). Ja, ik weet dat je ze soms een periode gewoon met rust moet laten. En zelfs in het donker op zolder moet neerzetten. Geloof mij. Dat doe ik allemaal. Maar als ik dan weer eens kijk? Zijn de stengels bruin en afgestorven. En is het gewoon klaar. Ik snap er niets van.
JNGL, what’s in a name
Gelukkig kwam ik in contact met Kimberly van ‘JNGL’, een nieuwe webshop in kamerplanten (briljante naam trouwens, vind je niet?) en mocht ik bij haar een tweetal mooie planten uitzoeken. Natuurlijk was en is het lastig kiezen. In de webshop zag ik zoveel moois. Met veel moeite kon ik mijn voorkeur terugbrengen tot een viertal opties. Na een gedegen advies te hebben gekregen over welk soort (kamer)plant goed bij ons zou gedijen (lees: ‘een goede overlevingskans zou hebben’), koos ik voor de Kentia Palm en de Ficus Ginseng Bonsai.
Wat zegt JNGL over de Kentia Palm?
Deze mooie kamerplant wordt ook wel een Hollywood Palm genoemd. De Kentia Palm heeft zijn naam te danken aan de populariteit van de plant bij filmmakers. Door zijn elegante uiterlijk is hij een populair rekwisiet in veel films. Van origine komt de palm trouwens van het eiland van Lord Rowe. Op dit eiland, dat ten Oosten van Australië ligt, heeft de plant de ideale omstandigheden om te groeien. Maar bij ons in de woonkamer staat hij ook prachtig hoor, deze koning onder de palmen! Goed om te weten is dat de Kentia Palm het beste op een lichte plaats kan staan, een gemiddelde waterbehoefte heeft en – bonus! – sterk luchtreinigend is. Heb je huisdieren? Deze plant is niet giftig!
De Ficus Ginseng Bonsai
Planten in huis!
Had ik je al verteld hoe goed de planten van JNGL zijn ingepakt voor vervoer? In een stevige doos, rechtopstaand en met voldoende vocht in de pot en lucht in de doos ontvang je de kamerplanten thuis. Bij ons veel: “Oooooh’s en aaaah’s” want jeetje, wat zagen (en zien) de planten er allebei prachtig uit. Heel mooi, groen en fris komen ze zo je huis binnen. Met zichtbaar veel liefde zijn deze planten verzorgd. Tikkeltje overdreven Rory? Vind ik niet, en ik kan het weten, want het verschil met de planten in ons huis is echt overduidelijk te zien.
Maar hoe verzorg je kamerplanten dan goed?
De aftersales service van JNGL is ook heel goed, want op mijn vragen over de verzorging kreeg ik meteen heel duidelijk en gedetailleerd antwoord. En er staat trouwens ook al veel informatie online, gecategoriseerd per (kamer)plant. Planten in huis èn deze online bestellen? Ik ben om. Niet alleen verzorgen we onze twee nieuwe inwoners heel goed, maar mocht ik in de toekomst nog een extra plant in huis willen hebben, dan is het ideaal om online nieuwe kamerplanten uit te zoeken. Iets wat ik wellicht nooit zou hebben uitgeprobeerd, als er geen lockdown was geweest.
Een gezond klimaat
Maar weet je? Vermoedelijk gaat het nog wel een tijd duren voordat we terug kunnen gaan naar een enigszins ‘normaal’ leven zoals we dat van hiervoor (pre-COVID19 of pre-Corona) kennen. Tot die tijd vind ik het zelf in elk geval heel belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Dat doen we door zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten met verse groenten en fruit, voldoende te drinken en bewegen (een paar keer per dag naar buiten. Maar ook door iedere dag de ramen minimaal een half uur open te zetten). En door te zorgen voor een gezond klimaat in huis door mooie en luchtzuiverende (kamer)planten in je woonkamer en/of keuken te plaatsen. Zeker in ‘mijn’ thuiswerkruimte (lees: aan de keukentafel en in de woonkamer). Ik kan je voor mooie planten de webshop van JNGL zeker aanraden!
Houd jij van (kamer)planten en welke plant is bij jou favoriet?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
De prachtige Kentia Palm en Ficus Ginseng Bonsai heb ik gekregen, dit verandert niets aan mijn oprechte mening
Goed om te weten: de (kamer)planten komen rechtstreeks van de kweker & voor elke gekochte plant, plant JNGL een boom