Het Groene Normaal, ik zal dit verderop uitleggen. Maar eerst wat achtergrond informatie. Jullie hebben het vast wel met enige regelmaat voorbij zien komen, mijn kookervaringen op Instagram stories. Een lichtpuntje in de duisternis van de coronacrisis is voor mij toch wel het feit dat ik steeds meer en gezonder ben gaan koken. In dit artikel schreef ik er ook al over, het feit dat ik op zaterdagochtend úren bezig ben met het boodschappenlijstje. Omdat ik allerlei recepten opzoek in de mooie kookboeken die ik heb gekregen en / of gekocht (en we in deze ‘corona-tijd’ maar een keer per week de supermarkt en speciaalzaken willen bezoeken).
Zelfbenoemde Kitchen Queen?
Goed, ik ben eigenlijk best trots op mijzelf dat het mij steeds beter lukt om gerechten te bereiden, waar ik mij vroeger absoluut niet aan zou hebben gewaagd. Neem nou het recept van Klaas van Winsen uit het kookboek ‘Made by Koffietijd‘. Drie dagen bezig zijn om ‘gnudi’ te maken? Ik ben de uitdaging aangegaan en het resultaat was – eerlijk gezegd – best goed geslaagd. Daar ben ik heel blij mee. Ik ga het dan ook steeds leuker vinden. En ja, in een IG story noemde ik mijzelf ‘Kitchen Queen‘. Diegenen die mij kennen weten natuurlijk wel dat het een grappig bedoelde opmerking was en is. Want ik ben gewoon een hobbykok wat dat betreft. En overigens ben ik heel blij met alles wat lukt!
Livestream Rumah Rasa
Daarom is het wel extra leuk dat ik afgelopen donderdag mee heb gedaan aan een online kookworkshop van Stanly Rutten (Rumah Rasa). Met zijn allen (8 man inclusief Stanly) vier gerechten maken (ayam kecap pedas, tahu telur, pepesan ikan en sayur tumis. Ik zag er best tegenop moet ik je eerlijk bekennen. Want het is weer iets nieuws en daarom extra spannend. En vergeet niet al het voorbereidend werk (groenten wassen en snijden. Een stuk of twintig knoflookteentjes alvast pellen). Zo zonder cobek en ulekan leek het mij overigens wat lastig om kruiden of bumbu’s te maken. Maar … vertelde Stanly al van te voren: “Overal is een oplossing voor“. En dat is helemaal waar. Dus resumerend: een superleuke ervaring! Dankjewel Stanly!
#hetgroenenormaal
En iets waar ik ook steeds meer mee bezig ben. Een van de pijlers van ‘Het Groene Normaal’. Waarom kopen we eigenlijk niet alleen maar producten uit het seizoen? Want daarmee ondersteun je juist de lokale ondernemers en producenten. De manier waarop we nu ons voedsel telen, distribueren en consumeren is niet langer houdbaar, stelt HAK. Het moet veranderen. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor de houdbaarheid van onze planeet èn om telers blijvend te helpen om duurzamer te kunnen telen. Hoe je dat kunt doen? Plantaardig en lokaal eten, oftewel het Groene Normaal, plantaardig en lokaal.
De Groene Keuken, het Groene Normaal
Sowieso weten we eigenlijk allemaal wel dat het heel belangrijk is om iedere dag groenten en fruit op je bordje te stapelen. En qua groenten dan het liefst seizoensgroenten. Van dichtbij, van je ‘locals‘. En zo help je ook de telers dus. Zodat dit allemaal behouden kan blijven. Groenten, peulvruchten het is allemaal hartstikke gezond (weet je nog dat plaatje van die Schijf van Vijf die vroeger op de deur in de klas hing)? Ongemerkt zijn we eigenlijk een tikje verwend geraakt. Om maar dat te kopen wat we willen, ook al is het niet de groente of het fruit van het seizoen.
Wat een superleuk perspakket van HAK!
HAK zegt…
Nu denk je misschien: “Ja, maar het moet allemaal verser dan vers zijn“. Dat is denk ik toch een misverstand. Het kan een voorkeur zijn, maar is het allemaal niet ongeveer net zo gezond? Of het nu om vers, diepvries, pot, blik of stazak gaat. HAK maakt zich trouwens hard voor lokale, duurzame teelt (waarbij ze telers extra betalen voor hun duurzame inspanningen). Een goede ontwikkeling waar ik alleen maar achter kan staan.
#supportyourlocals
Hoe ik dat zelf doe? Ik kook heel divers. Vanuit kookboeken, recepten online, maar soms ook aan de hand van – bijvoorbeeld – een stazak als de HAK Burrito schotel (gekregen) of de Kidneybonen Chili schotel (zelf gekocht). Daar voeg ik dan extra groenten naar keuze toe. Wat voor groente? Seizoensgroenten of groenten uit diepvries, blik of pot. Als ik bepaalde ingrediënten mis of niet kan krijgen? Dan maak ik gewoon een andere keuze, kan kies ik voor een ander ingrediënt dat erop lijkt of iets anders dat ook in het gerecht past. As easy as that.
Crisis koken
Van de week bijvoorbeeld maakte ik een recept van Joris Bijdendijk (van RIJKS in Amsterdam), uit het geweldige kookboek van Mara Grimm ‘Crisis Koken‘. Ik besloot om extra pompoen te gebruiken en ook om een gele courgette uit het perspakket van HAK toe te voegen. Hoe meer groenten in de soep hoe lekkerder, toch? Ik geloof heilig in het principe van niet weggooien en opmaken van (restjes) groenten en fruit in gerechten en meer. Hele grote aanrader en tip trouwens dit kookboek. Niet alleen als het bewijs dat je prima lekker kunt koken en eten met een beperkt budget, maar vooral als aandenken aan deze corona-crisis, een bizarre tijd.
Voedselbank
Weet je dat van elk verkocht exemplaar van dit (kook)boekje 2,50 euro aan de Voedselbank wordt gedoneerd? En dat er al ruim 8.000 exemplaren zijn verkocht? Ik heb voor onszelf een boekje gekocht en na ontvangst was ik zo extra blij verrast, dat we zelfs nog twee extra exemplaren hebben besteld, eentje voor mijn schoonvader en eentje voor mijn broertje (die ook veel is gaan koken in deze periode)…
Een ander gerecht uit ‘Crisis koken’ dat ik heb gemaakt: ‘Goddelijke aardappel & ei’ van Soenil Bahadour (restaurant De Lindehof in Nuenen)
Weggooien is zonde
Het was een lekker weekje op deze manier. We hebben flink gesnoept van de radijsjes (die ècht lekker pittig smaakten, net als vroeger). De tomaten heb ik verwerkt in de pepesan ikan uit de kookworkshop van Rumah Rasa. De blaadjes van het muntplantje worden elke dag verwerkt in het water dat we drinken. En ook de groene asperges gaan vanavond gebruikt worden in een lekkere wokschotel met restjes groente. Ik zeg: “Dat doen we goed!”
Wat vind jij van de boodschap van HAK en koop jij met name seizoensgroenten?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Het ontzettend leuke perspakket van HAK heb ik toegezonden gekregen
Het boek ‘Crisis koken’ heb ik zelf gekocht