Het klinkt gek, maar als je ouder wordt dan doen je haren daar echt aan mee. Of misschien klinkt het wel helemaal niet gek en is het alleen maar logisch. Iedereen verliest haren, alleen worden dat er echt wel wat meer naarmate de jaren vorderen. Je haar kan ook wat dunner ogen. Het volume wordt helaas minder. En soms betrap ik mijzelf erop dat ik een haar in mijn handen heb die er echt hard en superdroog uitziet. En dan is die nog niet eens grijs. En toch hè, wil ik graag die dansende haren behouden.
Gladde, zijdeachtige, dansende haren? Yes please!
Maar hoe doe je dat dan? Gladde, zijdeachtige dansende haren. Zodat als je beweegt je haar soepel meebeweegt? Hoe verzorg je jouw haren op een dusdanige manier, dat je het verouderingsproces (hé wat omschrijf ik dat toch weer lekker) als het ware tegenhoudt? Het antwoord: niet. Sommige dingen houd je niet tegen. Maar wat je natuurlijk wel kan doen is je haren zo goed mogelijk verzorgen. Zodat je het proces iets vertraagt en je haren toch enigszins soepel (en glanzend) blijven.
Droog bosje stro?
Droog? Het lijkt wel alsof ik in de loop der jaren toch minder haren heb gekregen en ook dat ze droger aanvoelen. En niet alleen dat. Maar ken je dat? Het haar van kinderen of het haar van volwassenen in reclames ziet er altijd zo glad en silky uit. Je wast het, laat het opdrogen en ineens zijn daar de volledig gladde, zijdeachtige haren die soepel alle kanten op wapperen. Zo is dat (helaas) niet met mijn haar. Het droogt op, maar dan is daar die pluizige variant. Waardoor ik toch echt wel wat haarolie of haarserum in de punten moet doen. Dat moet je trouwens nooit op je hoofdhuid doen. Tenzij je het als een soort van kuur gebruikt natuurlijk.
Maar hoe verzorg je jouw (ouder wordende) haren dan wel het beste?
Ja, je haren verzorgen, het is zo eenvoudig nog niet. Met alle keuzes en producten die beschikbaar zijn. Waar let je nu precies op? En waarom? Is een solid shampoo bar echt zoveel beter dan de oldskool vloeibare shampoo? En is het per persoon echt zo verschillend die haar routine? Ik vertel je graag op welke aspecten ik zelf let. En wat werkt – naar mijn mening – wel en wat werkt minder.
Golden rules
Echt gouden regels zijn er niet. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind is dat je jouw haren niet te vaak wast. Iets dat ik vroeger echt wel over het hoofd zag. Ik durf het bijna niet te vertellen, maar ik waste mijn haren twee keer op een dag (!). Meteen na het opstaan in de ochtend en ook ’s avonds weer voor het slapen gaan. Dom! Want zowel je haren als je hoofdhuid wennen dan aan het veel te regelmatige wassen. Niet fijn, want niet alleen wordt jouw haar daardoor sneller vettig, maar ook je hoofdhuid is er niet blij mee. Denk aan kriebel, die overgaat in een geïrriteerde hoofdhuid door het overmatig wassen. Je gaat krabben. Daar krijg je weer schilfers van (in het slechtste geval een vorm van eczeem) en de vicieuze cirkel is rond.
Keer het proces eens om
Toch kun je dat proces omkeren en weer naar de dansende haren terugkeren. Door dus de frequentie van het wassen (drastisch) terug te brengen (ik ben inmiddels zover dat ik mijn haren eens in de drie dagen was), koud af te spoelen (zo sluiten de haarschubben ook weer) en goed te kijken naar welke producten je gebruikt. Want ook borstelen of kammen met een te harde borstel of borstelharen die je hoofdhuid beschadigen zijn een garantie voor géén dansende haren. En waar ik vroeger eigenlijk selecteerde op prijs (en dan zo goedkoop mogelijk) borstel ik mijn haren tegenwoordig alleen nog maar met goede haarborstels.
ZENZ vegan haarborstel
De ‘Combo Brush’ is – zo zegt ZENZ – een mix van ionische borstelharen en 100% varkensharen. Het handvat is gemaakt van ecovriendelijk bamboe. Mooi, want dit is sterker, lichter en duurzamer dan hout. Mijn haren worden minder statisch na het borstelen (zeker in vergelijking met een van de cheap ass borstels die ik nog in huis had en inmiddels in de prullenbak is beland). Ook een pluspunt, borstelen met de Combo Brush helpt ook om de natuurlijke voedende oliën van de hoofdhuid naar de rest van het haar te verdelen. Ik gebruik deze borstel zowel voor nat als droog haar. Al wissel ik het borstelen van mijn droge haren ook af met de Rock & Ruddle borstel.
Het recept voor dansende haren
Want ook deze haarborstel doet mijn haren veel goed. Ik wissel het eigenlijk een beetje af al naar gelang van de conditie van mijn haar. De ZENZ Combo Brush gebruik ik meestal na het haren wassen. Eerst mijn natte haren in een werkelijk geweldige hair turban wikkelen zodat het meeste vocht wordt opgenomen zonder dat je jouw haren hoeft droog te wrijven (voor het behoud van je haren is dat ideaal). Hét recept voor dansende haren. Dan mijn haren voorzichtig (als ze nat zijn, zijn ze extra kwetsbaar) borstelen met mijn vegan ZENZ haarborstel.
Slapen en liggen?
Wist je dat je met slapen (of liggen) ook je haren zou kunnen beschadigen? Want in je slaap beweeg je en dus schuren je haren toch over het kussensloop. De oplossing? Een satijnen kussensloop. En wat dacht je van de chill momenten op vakantie? Wanneer je soms in slaap valt in de zon, op je handdoek, je strandmatje of in je hangmat? Mijn oplossing is om je haar dan in een lichte knot bovenop je hoofd te wikkelen. En daarvoor een speciaal haarelastiek te gebruiken dat je haar niet beschadigt. Budgettip: knip de bovenkant van een panty af en gebruik dat als elastiek.
Rock & Ruddle XXL borstel
Wat is er dan zo bijzonder aan de XXL Luxury haarborstel van Rock & Ruddle, vraag je. Heb je even? Los van het feit dat er natuurlijke varkensharen worden gebruikt, zorgt de nylon haar in het centrum van elk bosje varkenshaar dat klitten in zelfs het dikste haar ontrafeld worden. Fijn! De borstel heeft een extra groot formaat van 23,5 x 7,7 cm waardoor je dik haar nog makkelijker borstelt. Door de grootte zijn er meer dan 300 individuele borstelharen (die zorgen voor een goede drukverdeling over het haar). Het borstelen zelf zorgt voor glans en volume én de natuurlijke talg en oliën van de hoofdhuid worden verspreid door het haar. Fijn pluspunt is dat je als vanzelf mooier en glanzender (dansende) haren krijgt, waardoor je jouw haren ook nog eens minder vaak hoeft te wassen. Wat ook weer zorgt voor minder droog en statisch haar. Een dubbele win dus!
ZENZ No. 17 Cactus Shampoo
ZENZ ken ik al van eerdere (haarverzorging)producten. Een van de laatste keren (alweer een tijd terug overigens) ontving ik de set van shampoo en conditioner Cactus. No. 17 Cactus Shampoo is geschikt voor alle haartypes en zeer geschikt voor normaal, droog en / of krullend haar. Ik heb ‘slag’ in mijn haar en ik vind het fijn dat ik dat na het wassen met deze set ook terug zie. Wat er in zit? Het bevat onder andere biologisch gezuiverde aloë vera, biologisch koudgeperste avocado-olie, biologisch kokoswater en cactus vijg. Ook niet geheel onbelangrijk. De shampoo verzacht het haar, maar wel zonder het te verzwaren! Het toegevoegd cactus-extract verrijkt het haar met vitamines en mineralen.
ZENZ No. 18 Cactus Conditioner
Heel fijn als je na het haren wassen ook de conditioner uit dezelfde lijn gebruikt (de shampoo en conditioner zijn op elkaar afgestemd): No. 18 Cactus Conditioner. Ook deze is geschikt voor alle haartypes en zeer geschikt voor normaal, droog en/of krullend haar. Ook de ingrediënten zijn nagenoeg hetzelfde (biologisch gezuiverde aloë vera, biologisch koudgeperste avocado-olie, biologisch kokoswater en cactus vijg). De conditioner verzwaart het haar niet. Wat opvalt? De zoete geur van perzik en cederhout.
Guhl Nature Repair
Van deze lijn van Guhl kreeg ik een flinke tijd geleden de shampoo, conditioner, het masker en twee shampoo bars toegestuurd. Heel fijn dat de verpakking gemaakt is van FSC-gecertificeerd papier en dat de shampoo bars geen plastic bevatten. Wist je trouwens dat de shampoo zelf voor 95% biologisch afbreekbaar is? En dat je met een shampoo bar zo’n 38 keer (gemiddeld) kan gebruiken om je haren te wassen? Duurzaam, natuurlijke ingrediënten en recyclebare verpakkingen. Wat deze producten voor je haar doen? Denk aan het herstellen van beschadigd haar, meer glans en lekker voedend. De lijn is verrijkt met biologische Borage olie en Vitamine E+Pro-Complex (voor herstellen en versterken).
Africa Organics Marula Hair Treatment Oil
Hair Treatment Oil? Wat dit precies is? Een voedende en verzorgende haarolie van het fijne en natuurlijke merk Africa Organics die goddelijk lekker ruikt! En die je op meerdere manieren kunt gebruiken. De manier die ik hierna noem, heb ik zelf nog niet geprobeerd trouwens. Maar je zou de olie op je haar kunnen aanbrengen, echt inmasseren en ermee gaan slapen. De ochtend daarna was je jouw haren (twee keer) om de overgebleven olie te verwijderen. Een echte treatment. En dat moet ik toch eens gaan doen.
De natuurlijke vervanging van siliconen voor dansende haren
Of je gebruikt een paar druppeltjes (niet teveel!) en brengt het aan op met name je haarpunten. Dat doe ik zelf iedere dag. Zo verminder je echt eventueel pluizig haar, want het wordt direct gladder. Wat Marula-olie nu precies is? Volgens Africa Organics is het de natuurlijke vervanging van siliconen. Goed om te weten dat dit een heel natuurlijk product is wat niet alleen heel fijn is voor je haar, maar ook nog eens heel zuinig is in gebruik (en die heerlijke geur!).
Oolaboo Energizing Vitality Hair Bath voor dun en dunner wordend haar
Dit is een heel bijzonder product van Oolaboo. Deze frisse shampoo bevat cafeïne dat het testoron en di-hydrotestoron – oorzakers van kaalheid bij mannen – verlaagt en haargroei bevordert. Maar wist je dat ook vrouwen in de overgang – waarbij het oestroegeen afneemt – dunner wordend haar kunnen ervaren? Goed om te weten is dat cafeïne bij het wassen van je haren wordt opgenomen door de haarwortels en daar voor langere tijd wordt vastgehouden. Let op! Laat de shampoo dus ook goed genoeg inwerken (1 tot 3 minuten).
What’s in it?
Wat zit er verder in qua ingrediënten? Groene thee (versterkt de weerstand van de hoofdhuid en kalmeert deze. Helpt tegen haaruitval en roos! Groene thee helpt ook de haarzakjes te verbeteren in hun herstel). Glycerin en guar gom hydrateren je hoofdhuid en Inulin (prebiotisch uit witlof) voedt de goede bacteriën die aanwezig zijn op de hoofdhuid. Een ander ingrediënt van deze shampoo is mint. Mint geeft een fris gevoel, maar stimuleert ook de hoofdhuid en werkt ontstekingsremmend. Puntje van aandacht is dat de geur hiervan erg aanwezig is en ik daar erg aan moest wennen.
From me to you
Na een paar keer gebruik (let op! Ik vergat te schudden en ik gebruikte iets teveel shampoo) heb ik de shampoo aan mijn man gegeven, gezien het feit dat hij daadwerkelijk last heeft van dunner wordend haar. Hij vindt het een heel fijn product en wast zijn haren met plezier met deze shampoo.
Zo zie je maar. Ik kan gewoon bijna 2000 woorden schrijven over haren en wat ik zelf allemaal gebruik en waarom. Heb jij het gevoel dat de conditie van je haar verandert naarmate de jaren vorderen? En wat is jouw gouden tip voor soepele en glanzende lokken?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Deze producten heb ik in de afgelopen tijd toegestuurd gekregen en heb ik uitvoerig gebruikt
ZENZ vegan haarborstel ‘Combo Brush’ is verkrijgbaar bij Chapter Green en kost € 34,80
De advies consumentenprijs voor de XXL Luxury borstel van Rock & Ruddle is €59,- De nieuwe XXL serie is in Nederland en Belgie verkrijgbaar vanaf begin juli 2021. Rock & Ruddle wordt ondermeer verkocht bij: Cosmo Hairstyling, JohnBeerens.com, Soap Treatment Store, Rob Peetoom en in de betere kapsalons
ZENZ No. 17 Cactus Shampoo is verkrijgbaar bij Chapter Green en kost € 28,00 voor 230 ml
ZENZ No. 18 Cactus Conditioner is verkrijgbaar bij Chapter Green en kost € 29,50 voor 230 ml
Guhl Nature Repair Shampoo – € 8,99
Nature Repair Guhl Conditioner – € 8,99
Guhl Nature Repair Masker – € 10,99
Guhl Nature Repair Shampoo bars – € 9,99
Africa Organics Marula Hair Treatment Oil, € 21,- voor 50 ml
Oolaboo Energizing Vitality Hair Bath, bevat 250 ml en kost € 42,95