Broaden your horizon? Oftewel je horizon verbreden. Hoe bedoel je dat precies? Leer je niet via reclame, folders of andere media interessante merken kennen dan? Nou ja, natuurlijk zie ik weleens iets nieuws als ik in de reclamefolder-app (ideaal, al ben ik ook nog van de oldskool folders) kijk. Dat doe ik eigenlijk met name op zaterdagochtend, voordat H. en Mila samen de grote wekelijkse boodschappen gaan doen. En je krijgt natuurlijk allerlei mails in je inbox met daarin aanbiedingen voor producten die je al een tijdje gebruikt of juist niet (Big brother is watching you indeed). Maar toch.
Verbreed je horizon door tips and tricks
Ik kijk liever naar tips van mede (food-)bloggers – zoals de blogpost van Maris van Hare Maristeit over de vegetarische filet américain van de Vegetarische Slager – of ik word geïnspireerd door andere momenten zoals de altijd fijne Proefparade – of The Grand Blogger Dinner van organisator Mr Goodiebag.
Ben jij ook een bourgondiër?
Alwin van Mr Goodiebag is als geen ander in staat om de juiste merken te combineren en te presenteren op zo’n manier dat je nieuwsgierigheid als vanzelf wordt gewekt. Zoals eerder bij de Beauty Proefparade, maar dan nu gericht op ‘food’. Ook dat segment heeft mijn interesse. Want ook al ben ik dan geen officiële foodblogger. Ik doe toch best het een en ander met food. Los daarvan ben ik dol op eten. Ik zeg het dan ook eerlijk. Voor mij geen dieet of andere restricties. Ik ben wat dat betreft een bourgondiër, al let ik wel op het gezonde in de dingen. Van nature ben ik zeer geïnteresseerd in Aziatisch eten. Indonesisch eten staat met stip bovenaan, dat geef ik eerlijk toe. Ik ben dan ook niet voor niets al een aantal keren uitgenodigd voor evenementen bij de Indonesische ambassadeur thuis. Een hele eer, waar ik dan ook echt blij mee kan zijn en van kan genieten. Over je horizon verbreden gesproken.
Genieten in het Sazanka
Maar ons – om de paar jaar – geniet moment bij het Okura hotel in Amsterdam? Een gezichts- en lichaamsbehandeling in de Spa. Een chillmoment in de rooftopbar. En vervolgens een 5-gangen teppan yaki-diner in ons favoriete Sazanka-restaurant? (en dan ook nog overnachten?) Dat is voor mij de ultieme datenight, waar H. overigens flink voor spaart, want we houden ons dan ook echt niet in. Natuurlijk genieten we ook van wat eenvoudiger diners in fijne eetcafé’s of andere leuke restaurantjes. En Mila? Die nemen we gewoon mee. Geen kindermenu voor haar, ze krijgt haar eigen bordje en eet met ons mee. Zo fijn dat ze dat zelf wil en ook doet. Ik vind het heel belangrijk dat ze alles proeft. Vindt ze het niet lekker? Geen probleem. Dan proberen we het later nog eens. Wist je dat kinderen sommige specifieke gerechten tien keer moeten proeven voordat ze echt kunnen bepalen of ze iets lekker vinden of niet?
Kijk nu toch hoe leuk ze het hebben gedaan in het Kimpton De Witt-hotel? Een chillplek in de patio-tuin
Broaden your horizon
Maar ik wijd weer uit. Want ik wilde vertellen dat ik zelf ook mijn horizon blijf verbreden. En food-events zoals De Proefparade dragen daar zeker aan bij. Ik vind het namelijk zo fijn dat Mr Goodiebag (ook wel Mr Experiencecreators genoemd) altijd diverse merken weet te vinden die ieder op hun eigen manier bijdragen aan een zekere exclusiviteit. Of dat nu een exclusiviteit is zoals het merk Le Creuset (een braadpan daarvan staat hoog op mijn wishlist) of een merk dat zich richt op het voorkomen van ‘waste‘ -voedselverspilling – zoals Potverdorie! Ik merk dat ik hier wat vaag in blijf hé? Ik ga het anders doen en vertel je over ieder merk wat.
Kimpton De Witt
Na de ontvangst in het mooie Kimpton De Witt-hotel (waar ik graag nog eens zou willen langsgaan voor een kleine rondleiding eerlijk gezegd) wat op mij een ‘New Yorkse’ uitstraling heeft met ofwel een heerlijke Gin Tonic (Bobby’s Dry Gin), prosecco (AnticaVigna Prosecco Extra Dry) of een softdrink. Gingen de deuren op en en stonden de vertegenwoordigers van zes foodmerken te popelen om ons meer te vertellen over hun merk en de achtergrond daarvan.
Biobites
Mijn eerste stop was bij Biobites. Zij produceren lekkere en gezonde ‘organic raw food‘ producten en doen dat ook op een sociale en maatschappelijke manier. Iets bijdragen aan mens, dier en milieu? Ik vind dat een hele mooie gedachte. Het verbreedt mijn horizon. Want ik wist nog niet van het bestaan van dit merk. Wat ze dan precies voor producten hebben? Denk aan glutenvrije kokos chocolate chip cookies (paleo) en lekkere lijnzaadcrackers (een stuk of zes verschillende). Ik heb een flink aantal soorten geproefd (en een doosje van de kokos chocolate chip cookies meegekregen) en het is lekker! Dat de cookies veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten is mooi meegenomen. Dat er geen geraffineerde suikers aan worden toegevoegd ook!
Dát koekje wil ik proeven! (photocredits: Anneke Jager)
O la la … Le Creuset!
Bij Le Creuset konden we genieten van een prachtige cake die in een van de geëmailleerde braad-/stoofpannen was gebakken. Een lavendel-citroen cake als ik het correct heb onthouden. Later kwam ik nog terug voor een klein schaaltje risotto met rivierkreeftjes. De kok had de risotto gemaakt met mascarpone waardoor die niet te machtig was (en heerlijk smaakte).
Een heel fijn cadeau dat wij meekregen uit de nieuwe lijn ‘Deep Teal’ (een diepe groenblauwe kleur, geïnspireerd door de natuur) is een set van twee ramekins (bakjes die geschikt zijn voor zowel de diepvries, oven, magnetron als vaatwasmachine). Prachtig en het maakt mij hebberig naar de rest van het assortiment van Le Creuset. Op mijn wishlist staat al jaren een braad-/stoofpan. Iedere keer stel ik het uit. Want het is opperste kwaliteit, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Aan de andere kant is het voor altijd, dus wellicht waag ik mij binnenkort aan de investering. Zeker met de nieuwe bakoven (na 16 jaar), die we onlangs noodgedwongen hebben moeten aanschaffen.
Een waan-zin-nig lekkere risotto, gemaakt door de kok van Le Creuset (photocredits: Anneke Jager)
Umeboshi wat?
Next stop. Het eveneens horizon verbredende merk TerraSana. Waar ik al eens eerder – tijdens het Grote Bloggerdiner 2016 – kennis heb gemaakt met het merk (zij maakten destijds een heerlijke miso-soep), was het super interessant om nu meer te weten te komen over het authentieke Japanse product Umeboshi. Wat het is? Het is een soort van pruim (maar dan ingelegd in zout en shiso). Het wordt in Japan en China gezien als een hoogwaardig voedingsmiddel en zelfs als medicijn. Wat erin zit? De pruim – met de structuur van een abrikoos – bevat onder andere kalium, vitamine A en voedingsvezels.
Grappig genoeg werden er foto’s van ons gemaakt op het moment dat we de Umeboshi aten. Het liefst doe je het in een keer in je mond (let op! Er zit een grote pit in) en eigenlijk ‘You love it or you hate it’. Eerlijk? Ik vond het oprecht lekker. Maar het is door de zoute (en zure) smaak wel iets wat je moet liggen. Ik voelde het letterlijk door mijn slokdarm naar beneden zakken. Even wennen is het dus wel. In onze goodiebag zaten overigens een aantal producten van TerraSana zoals zwarte noedels en een flesje Tamari Strong (hele krachtige sojasaus). Erg veel zin om dat uit te proberen!
Ook dit ben ik. Een zeer charmante foto met een Umeboshi in mijn mond. Heel zout en zuur tegelijk
Een nipje sake. Crackertje erbij?
Van TerraSana naar Amsterdam Good Cookies
Na een overheerlijk miso-soepje, twee soorten crackers en een nipje sake viel mijn blik op de stand van Amsterdam Good Cookies. Een enthousiast team onder leiding van Kevin stond klaar om te vertellen over de ins and outs van … stroopwafels. Sterker nog, we mochten ze ook zelf maken. Kijk, dat is iets wat ik nog niet eerder gedaan had. Helaas was ik net begonnen toen het mijn beurt was om samen met een klein groepje te genieten van de kookkunst van de pastry chef van het Kimpton De Witt (iets met stikstof, later meer daarover) dus moest ik mijn poging afbreken. Maar niet voordat ik mocht proeven van een vers gemaakte stroopwafel.
Stroopwafel variant 2018.2
Niet zo bijzonder hoor ik je denken? Wel als je kijkt naar alle mogelijkheden. Een stroopvulling met chocolade, pindakaas? Ook dat is mogelijk. Toppen met stukjes oreokoek, smarties of spikkels? Anything is possible. Heel eerlijk? Voor mij is de originele ‘simpele’ stroopwafel toch echt het lekkerst. Dat vind ik namelijk smakelijk (en zoet) genoeg. De mogelijkheden die er zijn hadden overigens wel een behoorlijke aantrekkingskracht op de andere aanwezige bloggers. Grappig om te zien welke creaties werden gemaakt (en geproefd). Het flesje stroopwafellikeur dat ik heb meegekregen ga ik beslist eens uitproberen in een espresso met slagroom. Voor een verwenmomentje.
Broaden your horizon: koken met stikstof
Ik vertelde al net over de pastry chef die ons tijdens een live demonstratie liet zien hoe hij een prachtig dessert wist te maken van stikstof, gecombineerd met een vooraf klaargemaakt sapje (forgive me if I’m wrong) van onder andere vruchten en koffiebonen. Heel bijzonder om te zien hoe het werkt. Het sapje mengde hij met stikstof. Vervolgens alles stevig doorroeren et voilá. Heerlijk ijs is het resultaat. Natuurlijk mochten we allemaal proeven en serieus, ik legde het bakje uiteindelijk aan mijn mond zodat ik werkelijk alles kon opsmikkelen.
(photocredits: Anneke Jager)
Potverdorie!
Na een korte stop bij de stand van Bobbys Dry Gin was ik genoodzaakt toch een keuze te maken. Want ernaast stond ook een koeler met daarin de prosecco van AnticaVigna Prosecco Extra Dry die ik bij de aanvang van het event had overgeslagen. Vooruit, een glas prosecco werd het. Al nippend wandelde ik naar de stand van Potverdorie! Een hele leuke naam van een bijzonder merk met een mooie missie. Het stoppen van verspilling. Hun slogan: “Minder verspild smaakt beter” klopt helemaal. Founders Joep en Charlotte hebben het concept bedacht om van overtollig fruit en groente heerlijke jams en chutneys te maken. Zo zonde dat groente en fruit wordt afgeschreven doordat het bruine plekjes, rimpels of ander ‘imperfecte’ kenmerken heeft.
No waste!
Hoe goed is het dat met dit mooie initiatief verspilling wordt tegen gegaan? We mochten natuurlijk de proef op de som nemen en elke smaak proeven, mjam! Ik vind het heel mooi dat voedselverspilling op deze manier op de kaart wordt gezet, want voedsel weggooien. Verspillen als het ware. Dat druist zo tegen mijn principes in. Ik probeer zelf juist om met beleid in te kopen (niet teveel bedoel ik). Wat ik over heb van gemaakte gerechten vries ik in. Appels die rimpelig zijn geworden, daar probeer ik appelmoes van te maken (eerlijk is eerlijk. Soms lukt het niet en dan snijd ik of een appel open voor de vogeltjes – op veilige hoogte – en heel soms gooi ik dan ook wat weg. Ik heb hier iets te leren).
Ons kent ons
Ondertussen raakte ik in een geanimeerd gesprek met Nicole (Cookies and Carrot Sticks) en Ilse (Kreanimo) en na het nuttigen van wat Cheesepops (heerlijk trouwens!) besloot ik toch nog een Gin Tonic te nemen. Heerlijk, want Bobbys Gin – al ben ik geen GT-kenner – heeft een heerlijke zachte smaak. Een goede afsluiter van een leuke middag. Het leuke van dit soort events is natuurlijk ook dat je collega-bloggers tegenkomt en gezellig ‘irl‘ bij kunt praten. Zo sprak ik ook weer met Gereon (Gereons Keuken Thuis), Anne-Marie (My Happy Kitchen) en Marjolein (Foodies Have Arrived). En natuurlijk met Sytse (Het Groene Broertje) en Saonah (Dutch Vegan Magazine). Het zorgde ervoor dat de fijne middag weer helemaal compleet was.
Vinden jullie een verslag als dit fijn om te lezen? Welk product of merk vinden jullie het leukst?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Uitgelichte foto en enkele foto’s in het artikel: photocredits Anneke Jager
Alle foto’s zijn door mijzelf (of Gereon of Sytse) gemaakt tenzij anders beschreven
Voor dit event ben ik uitgenodigd