Bandoeng’22, het Parijs van Java

In Lifestyle by Roryblokzijl17 Comments

Ooit, lang geleden (19 jaar maar liefst) reisden Huib en ik voor de eerste keer naar Java, Indonesië. Het land waar mijn moeder is geboren. Waar we zelfs nog (verre) familie hebben. Een land dat ons altijd al enorm trok. Waar mijn moeder zelf nooit meer naar terug is gegaan (mijn Opa en Oma en een aantal ooms en tantes overigens wel), voelde ik dat ik mijn roots wilde onderzoeken. In het jaar 2000 ging het dan toch echt gebeuren. Het jaar waarin ik dertig werd. Het voelde alsof ik geroepen werd.

Bandoeng22, het Parijs van Java

En Mila en Huib gingen ook gezellig mee naar de investeerdersborrel van Bandoeng’22, beetje bij beetje geven we haar veel mee van de Indische cultuur

Voor het eerst naar Java

Toen leefden mijn Oma en Opa nog en zij bereidden ons voor op de grote reis. Mama had speciaal daarvoor een luxe videocamera aangeschaft die wij mochten lenen. We maakten in Nederland een video van Oma en Opa waarin zij – in het bahasa Indonesia – de familieleden toespraken. Soms met wat Nederlandse woorden erin verwerkt. De echt oudere mensen van de familie spraken namelijk ook nog een woordje Nederlands. De jongere generaties beheersten dat niet, maar dan wel weer wat Engels.

Na een hele lange reis

Na een – voor ons toen (eerste) – hele lange reis – met overstap in Singapore – landden we in Jakarta, waar de familie op de luchthaven klaarstond om ons op te halen. Het liefste namen ze ons meteen mee naar het huis, maar helaas had ik teveel last van de andere tijdzone. We waren zó moe. Het leek ons het beste om eerst even een paar uurtjes te slapen (maar dan ook echt maximaal een uurtje of vier) en dan door te gaan. Ik kan je vertellen dat ik daarna voor het eerst met open ogen heb geslapen in de lobby van het hotel, toen we zaten te wachten totdat de familieleden ons op kwamen halen.

Bandoeng22, het Parijs van Java
Bij de ‘investors tasting’

Onze familie in Kemaroyan, Jakarta

De reis was onvergetelijk. De tijd die we hebben doorgebracht met onze verre familieleden die daar woonden en zelfs van heinde en ver waren gekomen om de ‘bezoekers uit Nederland’ te ontmoeten. De mensen die we allemaal hebben gezien. Hoe ze ons hebben verzorgd met lekker zelfgemaakt eten, korte tripjes hebben gemaakt en ons hebben rondgeleid in de wijk Kemaroyan. Wat mama mij vertelde over het grote huis op het enorme ‘erf’ dat ze zich herinnerde van vroeger, stond in schril contrast met de manier waarop wij het voor het eerst zagen. Een huis, met bijgebouwtjes, in een tuin pal aan het (open) riool, in een wijk die inmiddels niet meer als heel goed bekend stond. Toch voelde ik mij totaal niet onveilig en is het een dierbare ervaring geworden om nooit te vergeten.

Bandoeng22, het Parijs van Java
Bandoeng’22 zal ook acte de présence geven tijdens de Perfect Serve Barshow

Reizen naar het ‘Het Parijs van Java’, Bandoeng…

Dit alles hebben wij gefilmd, zodat Opa en Oma (en mama natuurlijk) alles terug konden zien. De omgeving, het huis, de veranderingen. Want mijn Opa en Oma waren voor het laatst ergens in de jaren tachtig naar Jakarta gereisd. Erna vonden ze zichzelf te oud om nog zo ver te reizen. Na het familiebezoek begonnen wij aan onze eerste tour. Over het eiland Java richting Bandoeng, ook wel het Parijs van Java genoemd. Daar bezochten we een oude vriend van Huib’s vader. En ik weet nog goed dat we een overheerlijke – maar o zo anders gemaakte – nasi aten, helemaal volgens het concept zoals men dat in Bandoeng gewend was te maken.

Blij en vrolijk in het leven staan

Ik ben enthousiast over heel Indonesië. We hebben van alles en nog wat gezien die eerste reis. Van de smog veroorzaakt door de duizenden scooters en ander gemotoriseerd verkeer in Yogyakarta tot hele families – zonder helm, met baby – op de scooter onderweg tussen de verschillende plaatsen op Java. Hele kleine stalletjes onderweg – in the middle of nowhere – met een lief klein gezin dat voor ons overheerlijke maiskolven met ketjap en een beetje sambal roosterde (man, vrouw en kinderen. Iedereen hielp mee)… voor omgerekend 25 cent. Zoveel moeite, liefde en dankbaarheid. Het was confronterend (en bijzonder) om te zien dat mensen die nagenoeg niets hadden zo blij en vrolijk in het leven stonden. Daar kunnen wij nog wat van leren..

Bandoeng22, het Parijs van Java
The making of … the perfect serve Bandoeng’22 cocktail: The Paris from Java!

Van Bandoeng naar Bandung

De aankomst in Bandoeng (oude spelling. Tegenwoordig zie je ook dat men ‘Bandung’ schrijft) toonde weer een heel ander deel van Java dat we nog niet eerder hadden gezien. Wist je dat Bandoeng ook Kota Kembang (de bloemenstad) wordt genoemd? Op de uitgelichte foto (analoog en gescand, dus met recht ‘vintage’ te noemen) zie je mij in een van de pittoreske theeplantages in de buurt van Bandoeng staan. Wat een tegenstelling met de winkelcentra en kleurrijke markten. Ik vind het bijzonder dat de kleur groen voor mij heel centraal staat in deze prachtige stad. Het is alweer veel te lang geleden dat we daar zijn geweest en we kunnen bijna niet wachten om onze Mila dit ook een keer te laten ervaren.

Bandoeng’22

In de jaren twintig verkreeg Bandoeng zijn naam ‘het Parijs van Java’. Een stad om te flaneren en genieten. Hoe leuk is het dat mijn oog – via Instagram – viel op de crowdfunding actie van Mariska (zij heeft ruim 20 jaar ervaring in de Nederlandse drankenmarkt en is in 2018 gestart met haar eigen bedrijf Damn Good Drinks), Fajar (hij is business developer en bevordert met zijn bedrijf Batavia Solutions handelsrelaties tussen Nederland en Azië) en Marc (hij heeft in 2013 Sayah Spekkoeklikeur op de markt gebracht). Zij waren met veel enthousiasme bezig met het ontwikkelen van een heel bijzondere likeur: Bandoeng’22.

Bandoeng22, het Parijs van Java

Een geweldige, premium Euro-Aziatische likeur

Wat vertelden zij destijds: “Onze missie startte ruim anderhalf jaar geleden. Met veel passie en geduld hebben we een mooie likeur ontwikkeld die een mix van Aziatische en Europese kenmerken bezit. Wij zagen de opkomst van Aziatische restaurants met een moderne en verfijnde keuken, waar gerechten ook steeds meer worden gecombineerd met mooie cocktails. Ondanks de rijke Oosterse keuken met al zijn mooie smaken, zijn er nog nauwelijks Aziatische likeuren op de markt en daarom hebben wij onze likeur Bandoeng’22 ontwikkeld“.

Waar staat het voor?
Spannend! Wat is Bandoeng’22 nu precies voor een likeur? Het bevat – naast Aziatische kruiden en specerijen – als voornaamste ingrediënt Pandan, ook wel ‘Aziatische vanille’ genoemd. Pandan, een product dat door een aantal vooraanstaande chefkoks – waaronder Nigella Lawson – als trending en het ‘nieuwe avocado’ is bestempeld. Een unieke basis voor een likeur, eentje die nog niet op de markt is. Tot nu toe dan. En waar staat die ’22’ dan voor?: “We zijn geïnspireerd door de roaring twenties. In die tijd was Bandoeng het uitgaansgebied van Java en stond het bekend als het ‘Parijs van Java’ (denk aan stijlen als art deco, burlesque en natuurlijk de Great Gatsby“.
Bandoeng22, het Parijs van Java
Paris from Java, the perfect serve

Afgelopen weekend mocht ik Bandoeng’22 voor het eerst proeven, zowel puur als in de cocktail ‘Paris from Java‘ en ik was blij verrast. Puur is de smaak zacht, elegant en heel toegankelijk. De cocktail (een glas gevuld met ijs, Bandoeng’22, bitter lemon, met als garnering een partje citroen en pandan bladeren) is ook heerlijk en past perfect bij Indische hapjes. Een heerlijke en stoere likeur, met een luxe en internationale uitstraling.

Ben jij ook zo benieuwd naar deze likeur, die – volgens mij – de wereld gaat veroveren? 

Tot de volgende keer

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]