Wellicht herkenbaar voor enkelen onder ons. Je wandelt een drogisterij of parfumerie binnen en vraagt advies over een geschikte crème voor je huid. De meeste adviseurs doen dat – vind ik – heel goed en geven jouw huid niet specifiek een naam. Oordelen niet meteen, maar kijken zorgvuldig. Noemen het niet automatisch een rijpere of ouder wordende huid. En zeggen dat ze niet alleen naar jouw leeftijd kijken, maar juist ook naar de leeftijd van je huid. Kijk, daar kan ik wat mee.
Rijpere huid? Dan denk ik aan een te zachte peer, of rimpelige appeltjes
Maar … hoe jong (of oud) is jouw huid dan Rory en hoe noem je dat dan? Nou, je kunt het de ‘ouder wordende huid’ noemen, of desnoods ‘oudere’ huid. Een term als ‘rijpere’ huid? Dat vind ik persoonlijk niet zo fijn. Op de een of andere manier zie ik dan overrijp fruit zoals rimpelige appeltjes voor mij, of juist zo’n te zachte peer met deukjes en donkere kleurtjes. Of zo’n donkerbruine banaan. Daar denk ik aan bij de term ‘rijpere’ huid. Ik geef toch echt de voorkeur aan de benaming zoals die is.
Zeg het zoals het is: een ouder wordende huid, niet ‘rijpere’ huid
Realistisch zijn. Dat is iets wat hier denk ik het best bij past. Kijk, ik kan verkondigen dat je zo jong bent als je jezelf voelt (en daar sta ik ook vierkant achter). Of ik kan doorgaan over mijn gevoelsleeftijd (ik vertelde het al eerder. Soms kan dat best dertig zijn en soms ook een jaartje of veertig). Maar over het algemeen? Tussen de midden en eind dertig komt aardig in de buurt. En wat dan realistisch is? Dat hangt dan ook weer van de leeftijd van je huid af.
Van budget tot high end (en alles daartussen)
Los van dit alles is specifieke huidverzorging bij de (rijpere) ouder wordende huid ook van belang. De een zweert bij budget merken, de ander bij high end merken. Ik denk dat ik iemand ben die er tussenin zit. Ik heb ervaren dat budget producten vaak stoffen bevatten waar mijn – en daar komt ie – ouder wordende huid (klinkt een stuk leuker dan ‘rijpere’, toch?) niet meer zo goed tegen kan. De stoffen zijn dan net iets te agressief en / of mijn huid net te gevoelig. Niet voor niets heeft de huisarts gezegd dat je een allergie in de loop der jaren ontwikkelt. Plus dat ik gewoon gevoelig ben voor eczeem (altijd al geweest) en dat zich dat bij het ouder worden meer en meer uit.
Deze merken werken voor mijn ouder wordende huid (nee, niet rijpere huid!)
Natuurlijk, ook in high end producten zouden stoffen kunnen zitten waar je huid – niet goed – op reageert. Maar over het algemeen – is mijn persoonlijke ervaring – werken merken als Filorga, La Roche-Posay, Clinique, Vichy, maar ook Eau Thermale Avène bij mij heel fijn op de rijpere huid. Van het laatstgenoemde merk heb ik al eens een fijne lijn (dag- en nachtcrème en serum) mogen testen, net als de heerlijke producten voor je lijf. De moisturizing met-in balm is net op, maar gelukkig heb ik tijdens het event van Apotheek & Beauty nog een miniatuur mogen ontvangen. Die gaat morgen open.
Zachte, dunne substantie die fijn smeert en goed intrekt
Put it to the test: YsthéAL eye and lip contour care
Wat mocht ik ditmaal testen van het merk Eau Thermale Avène? Ik mocht zelf een aantal producten uitzoeken, welke ik natuurlijk gedurende ruim vijf weken heb uitgeprobeerd. Laat ik beginnen met de ‘Eye and lip contour care‘ van de lijn YsthéAL. Een prettige oogcrème, zacht en redelijk vloeibaar. Het brengt fijn aan en trekt goed in. Er zit geen parfum in en de verpakking is extreem fijn. Een airless doseerflacon die ervoor zorgt dat er geen lucht bij de crème komt. Heel hygiënisch en zeer aan te bevelen voor een crème die je gebruikt in de gevoeligste zones van het gezicht.
Iets met voorkomen en corrigeren
Wat doet deze oog- (en lip)crème – die je specifiek ’s avonds voor het slapen gaan aanbrengt – precies? “Voorkomt en corrigeert alle tekenen van huidveroudering, met name tekenen veroorzaakt door UV-straling, zoals rimpels en fijne lijntjes rond ogen en lippen, minder elastische, minder strakke en stralende huid“. Heel eerlijk heb ik dit product niet voor mijn lippen gebruikt, omdat ik op hetzelfde moment de … lipcrème van La Roche-Posay aan het testen was. Plus ik had dit product specifiek uitgezocht voor mijn ogen. Wat ik wel heel fijn vond is dat het team van Eau Thermale Avène mij ook gerust kon stellen over de ingrediënten met betrekking tot de verhalen die de ronde doen over lipgloss en lipbalsem. Wees gerust. Ook de producten van Eau Thermale Avène zijn getest en veilig bevonden.
Lach je gek
Wat heb ik zelf gemerkt aan de huid rondom mijn ogen? In alle oprechtheid kan ik niet zeggen dat ik wezenlijke verschillen heb gezien. Behalve dat ik merk dat de substantie fijn aanvoelt op mijn huid. Niet irriteert. En dat ik op foto’s zie dat ik – voor een 48-jarige – best weinig diepterimpels heb rondom mijn ogen. Wel lachrimpeltjes (waar ik trouwens ook – en juist – blij mee ben. Het laat namelijk zien dat je lol hebt in je leven). Resumerend denk ik dat het gebruik van een oogcrème als deze preventief werkt. En in dat opzicht ben ik heel tevreden.
Op de foto oefen ik een lichte druk uit en zie je wat crème uit de opening komen
DermAbsolu, in een prachtige airless pot
Om in hetzelfde thema te blijven – huidveroudering – zocht ik in de vele productlijnen van Eau Thermale Avène naar een dagcrème voor de gevoelige en ouder wordende huid. Als vanzelf kwam ik bij de lijn DermAbsolu uit. Deze crème is zacht, de substantie is niet te dun maar wel heel goed uit de verpakking te doseren. Hoe ik dat bedoel? De crème zit in een innovatieve airless pot. Je draait de bovenkant van de pot naar een kant om het te openen. En bij het drukken komt er een dosering crème vrij. Na gebruik draai je de pot gewoon weer dicht.
Hydratatie voor mijn ouder wordend huidje
Ik heb dit ervaren als een fijne, zachte dagcrème die mijn huid goed hydrateert. De crème is licht geparfumeerd en brengt makkelijk aan (en trekt snel in). Mijn huid voelt na het aanbrengen gladder aan en goed gevoed. De kleur is overigens wit. Het enige waar ik soms mee worstelde is dat ik de pot DermAbsolu – overigens is mij dat ook een keer met de oogcrème gebeurd – niet meer goed open en dicht kreeg. Het haperde dus zo nu en dan. Toch vind ik deze verpakkingsmethode briljant, omdat je de producten op deze manier langer goed houdt.
Een lichtbruine crème, zowel op mijn gezichtshuid getest als op de huid van mijn handen
Alle pigmentvlekken verzamelen
En als laatste was ik enorm benieuwd naar de D-Pigment Riche. Ook wel een ‘Rich dark spot lightener‘ genoemd. Deze crème gebruik je alleen ’s avonds (voor het slapen gaan aanbrengen), heeft eveneens een zachte structuur en is lichtbruin gekleurd. Het nadeel is dat – als je meteen gaat slapen en het niet even laat intrekken terwijl je een boek leest bijvoorbeeld – je kussensloop wel wat bruinige vlekken kan vertonen. Daarentegen heb ik die er ook gewoon weer uitgewassen. Omdat de uitleg zegt dat de D-Pigment Riche pigmentvlekken doet vervagen en ook nieuwe vlekken voorkomt (en ook nog de teint egaliseert). Was ik natuurlijk erg benieuwd, want pigmentvlekken? Die heb ik wel.
D-Pigment Rijk: voorkomen, vervagen en egaliseren
Of is het nu eigenlijk meer Melasma (zwangerschapsmasker)? Dat maakt het wat ingewikkelder, want dat is niet hetzelfde als pigmentvlekken. Aldus had ik besloten om de crème niet alleen op mijn gezichtshuid te testen, maar ook aan de bovenkant van mijn handen. Waar ik ook wat donkere vlekjes heb gekregen, doordat ik een ouder wordende huid heb. Het nadeel van een crème als deze is dat je overdag zoveel mogelijk de zon moet zien te vermijden (of gewoon een goed zonnebrandmiddel moet gebruiken).
Een voorfoto. Wat onscherp, maar de vlekken zijn duidelijk zichtbaar
Tikje verkrampt in de zon
Onlangs – op een onverwacht mooie zondag – was ik dat vergeten (in de DermAbsolu dagcrème heb ik geen SPF kunnen ontdekken) en liep ik wat verkrampt een rondje in de natuur. In de zomer – wanneer ik zelf het meeste last heb van pigmentvlekken – zou ik de D-Pigment Rijk dan ook minder snel gebruiken. Aan de andere kant, als je jezelf goed beschermt tegen de zon is er ook niets aan de hand. De belangrijkste vraag is natuurlijk: “Wat heb je zelf ervaren?” Ik heb goed naar mijn huid gekeken en ik zie niet dat de reeds bestaande pigmentvlekken substantieel zijn veranderd. Daarentegen zijn er ook geen nieuwe vlekken bijgekomen en zijn de bestaande pigmentvlekken niet groter geworden, terwijl ik wel af en toe – onbeschermd – kort in het lentezonnetje heb gelopen.
How about my hands
Op de (rijpere) huid van mijn handen zie ik wel meer verschil. De vlekjes ogen lichter dan ze waren. Niet heel spectaculair, maar dat kan denk ik ook niet. Wat ik ook merk is dat de combinatie van een handcrème overdag en deze D-Pigment Rijk in de avond wel zorgt voor gladdere, verzorgde handen. Ik heb nog weleens het gevoel dat ik ‘oude handen’ heb (en aan je handen en je keel kan je vaak je ware leeftijd aflezen) en dat is de laatste paar weken een stuk minder. Terwijl ik nog wel steeds net zo vaak mijn handen was.
Nafoto. De vlekjes linksboven – en zelfs het sproetje in het midden – zijn iets lichter van kleur geworden
Conclusie
Resumerend ben ik heel blij dat ik deze producten heb mogen uitproberen. De D-Pigment Rijk moet ik denk ik nog wat langer testen om meer resultaat te kunnen zien. De DermAbsolu is een dagcrème die prettig aanvoelt en mijn (ouder wordende) huid goed verzorgt. En de YstéALis eveneens een goed verzorgingsproduct voor rond de ogen. Over de verpakkingen van Eau Thermale Avène is – zoals altijd – goed nagedacht. Een betere hygiëne omdat er minder lucht bij het product kan komen en waarmee de houdbaarheid wordt verlengd.
Ken jij het merk Eau Thermale Avène? En welk product van deze drie spreekt jou het meeste aan? Hoe kijk jij tegen de term ‘rijpere’ huid aan?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Deze producten van Eau Thermale Avène heb ik toegezonden gekregen
Eye and lip contour care YsthéAl – 15 ml – € 23,50
Defining day cream DermAbsolu – 40 ml – € 35,50
D-Pigment Riche – 30 ml – € 32,50