Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

Bruin mét en bruin zonder zon… de voor- en nadelen

In Gezichtsverzorging & make-up by Roryblokzijl7 Comments

Natuurlijk. Bruin worden van de zon tijdens heerlijk weer willen we denk ik – bijna – allemaal. Los van het kleurtje is de warmte van de zon en de invloed daarvan op je huid, op je stemming aan te bevelen. Vitamine D als supplement slikken? In de winter voor iemand met mijn getinte huid op zich wel nuttig, maar in de zomer niet nodig. Mits je zo nu en dan je koppie en lijf aan de zon blootstelt. Maar het is niet alleen maar goed. Teveel zon, of zonnen op de verkeerde momenten kan zorgen voor schade aan je huid. En dat kan weer in allerlei vervelends resulteren. Maar weet je? Ik schrijf dit niet om je bang te maken. Wel om je bewust te maken van de mogelijk negatieve consequenties van hetgeen je doet.

Bruin door de zon – ik ben geen heilige

Ik ben geen heilige overigens hoor. Als ik terugdenk aan vroeger, dan ben ik dolgelukkig dat we maar een week per jaar op vakantie konden gaan. H. en ik gingen namelijk rustig met een destijds heel bekend merk zonnecrème zónder zonnefilter in de zon liggen bakken. En niet zo zuinig ook. Denk aan acht uur ’s ochtends jezelf neervlijen op een handdoekje of zonnebedje … en ’s avonds na acht uur je spullen weer oppakken. En bruin dat we werden… Net zoals de reclame van dat betreffende merk. Een huid in de kleur bruin als pure chocolade en dan vooral witte kleding dragen. Zó bruin worden in de zon? Fouter dan fout, maar ja, we wisten destijds echt niet beter.

Vroeger was niet alles beter

Van mijn jeugdherinneringen moet ik het niet hebben trouwens. Want wij (papa, mama en ik) gingen – gelukkig – nooit de zon in. Echt zonnen op het strand bedoel ik dan. Een enkele keer Maarsseveense Plassen daargelaten. Het was gewoon niet echt ons ding. Bruin werden we dan ook niet. Maar ja, al die tripjes in de zomer naar een stad in Nederland. Toen liepen we natuurlijk ook in de zon. En insmeren? Dat deed je destijds niet. Hoe anders was het in de jeugd van H. Ook bij hem werd er weinig gesmeerd. Maar nog erger was het dat verbranden en vervellen bijna werd aangemoedigd (want daar kreeg je een mooie nieuwe huid van). Gevalletje van ook in de categorie: we wisten nu eenmaal niet beter.

How about now

Hoe anders is het nu. En hoe bijna verkrampt ging ik – vanaf 2012 – met het fenomeen zon en klein kind om. Als baby mocht ze überhaupt niet in de zon. Altijd een UV-werend parasolletje boven die wandelwagen. En mocht er toch een zonnestraal dichtbij komen dan direct insmeren (een half uur van te voren natuurlijk). In de eerste drie jaar van haar leven heeft ze oprecht weinig zon gehad en heb ik haar altijd in de piek-uren uit de zon gehouden. En dan bedoel ik niet van 13 tot 15 uur maar echt van 11 uur tot 15 uur. Soms tegen het krampachtige aan, ik geef het eerlijk toe. Maar better safe than sorry. En natuurlijk gebruikte ik voor haar SPF 50 en altijd een parasol (waarvan ik later pas hoorde dat lang niet alle stoffen UV-werend waren).

Bruin, bruiner, bruinst

Maar goed. SPF 50 en SPF 30 dus. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik behoorlijk wat fijne producten toegestuurd krijg voor mijn blog. En aldus heb ik veel merken zonnebrandcrèmes mogen en kunnen testen. Wat waren nu precies die merken en wat vind ik ervan?

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

Bruin met Biodermal

Ik vind het fijn dat de merken zich specialiseren. Biodermal is daar een goed voorbeeld van. Want soms heeft je huid behoefte aan meer. Zeker als je huid zongevoelig is of je een (zeer) droge huid hebt. Dit merk speelt daar goed op in met een tweetal producten. De Zonnelotion Droge tot Zeer Droge Huid SPF 50+ hydrateert intensief en beschermt de droge tot atopische huid. Versterkt de vochtbalans en huidbarrière en is geschikt voor lichaam en gezicht. De Zonnelotion Zongevoelige Huid SPF 50 beschermt, kalmeert en verzorgt de huid die met roodheid en gevoeligheid reageert op de zon (wist je trouwens dat 1 op de 4 vrouwen in Nederland last heeft van zonneallergie?). Beide producten bevatten geen parfum, alcohol en kleurstof en zijn zeer waterbestendig.

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

La Roche-Posay en zonbescherming

Een van de merken die ik al jarenlang gebruik (met heel veel plezier). Ook dit jaar weer. Hun lijn zonbescherming is zo uitgebreid. Zelf vaar ik wel bij de producten van Anthelios. Dit jaar is de (kartonnen! Dus goed voor het milieu) tube ‘Lait Hydratant Ultra Protection, Ultra Resistant SPF50+’ tot op de laatste druppel uitgeknepen. Ik was zelf ook heel erg te spreken over de ‘Anthelios Age Correct SPF 50’. Naar eigen zeggen – van La Roche-Posay – vermindert dit fijne en lichte product rimpels en donkere vlekken op je huid. Ik moet eerlijk bekennen (al kan ik nooit precies zeggen of iets specifiek door een product komt) dat mijn melasma deze zomer daadwerkelijk minder aanwezig is.

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

Gezond bruin met Vichy

En dat geldt zeker ook voor het merk Vichy, van deodorant tot oog make-up remover, van Minéral 89 tot aan de nieuwste innovaties. Vichy heeft het. Ik was heel erg nieuwsgierig naar specifiek de ‘Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50+’. Weet je wat zo fijn is? Het voelt daadwerkelijk aan als een zachte, vloeibare en dunne substantie als water (ok, iets voller dan) maar het beschermt daadwerkelijk en voelt heel fijn aan op de huid. Minder als een zonneproduct (maar dat is het wel!) maar meer als een lotion. En dat is meteen de kracht van dit product. Je brengt het makkelijk dagelijks aan omdat het je huid niet vet of kleverig maakt, maar deze wel adequaat beschermt. I love it!

Loveli for your skin

Het merk Loveli heb ik via Maureen van Pure Beauty PR uitgebreid leren kennen. Ik zeg uitgebreid, want ik heb de gehele gezichtslijn van Loveli mogen uitproberen. Eerder schreef ik er al een artikel over. Een fijn merk, natuurlijk, troepvrij. What you see is what you get. Ook de hand sanitizer is trouwens een topper. Een beetje off topic, maar ik vind dit de allerfijnste tot nu toe. Een flacon zit standaard in mijn tas en ook in de rugzak van minime, en eentje in de auto. Heel prettig. En dat geldt ook weer – en dat verbaast mij niets – voor de zonnebeschermingsproducten. Ik kreeg de SPF 30 flacon toegestuurd in groot formaat en eerlijk gezegd hebben we er allemaal gebruik van gemaakt. Het smeert goed uit, trekt snel in en laat geen witte waas achter. Maar het beschermt je wel heel goed. Aanrader.

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

Nivea ‘Protect & Hydrate’

Nivea kwam dit jaar met een vernieuwde zonbeschermingslijn ‘Protect & Hydrate’ en deze combineert veel goede eigenschappen: UVA/UVB bescherming tegen huidbeschadiging en vroegtijdige huidveroudering. Maar ook een water-resistente formule en het beschermt de huidbarrière tegen uitdroging. Denk aan intensieve hydratatie, vitamine E, beter voor de oceaan (zonder Octinoxate, Oxybenzone en Octocrylene UV-filters) en minimaal 70% biologisch afbreekbaar. Deze producten zijn zonder meer favoriet bij mijn dochtertje, ook door de geur. En ik vind ze ook heel prettig. Ik heb mijn aandacht natuurlijk moeten verdelen over meerdere merken, maar ook de producten van Nivea zijn uitgebreid getest. Ondanks het niet altijd zomerse weer van deze zomer trouwens.

Bruin word je toch wel

Brengt mij meteen bij een ander punt. Houd jij er rekening mee dat de zonnestralen ook daadwerkelijk door de wolken heen schijnen? Ook al is de zon niet zo aanwezig als je wilt. Dus: blijf regelmatig smeren, vergeet geen plekjes en houd rekening met de warmste uren van de dag. Weet dat sommige parasols niet gemaakt zijn van een UV-werende stof en dat je gewoon voorzichtig moet zijn met je huid. En zeker met die van je kinderen in de eerste jaren van hun leven. Just saying.

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

But how about sunless tan?

Ook zo’n geweldige uitvinding. Er zijn namelijk mensen die een broertje dood aan de zon en warme(re) temperaturen hebben, maar die toch graag een tintje willen hebben. Een zogenaamde ‘sunkissed’ look. Nou, dat kan tegenwoordig ook. En het werkt ook nog eens veel beter dan vroeger. Vergeet de ‘wortel’-look en de penetrante bruiningsgeur. Het kan ook echt anders. En the sky is the limit als je naar de merken en producten kijkt. Voor mij persoonlijk blijft het wel een dingetje trouwens. Mijn reukzin is extreem goed ontwikkelt, dus als er maar een hint van een bruiningsgeur is, dan ruik ik die. De hele dag door. En als je producten een uurtje of 6 in moet laten trekken en dan weer afspoelen, dan ben ik van te voren al niet zo blij. Dat vind ik namelijk teveel gedoe.

But still. Soms moet je even een grens over om nieuwe werelden te ontdekken and so did I. Ik testte een aantal merken en ik was blij verrast met de werking van deze producten. Waarom, hoe en waar? I tell you…

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

Self-tanning foam van Hawaiian Tropic

Deze ultralichte mousse (verkrijgbaar in de kleuren light/medium en dark) is ontwikkeld om in een kortere tijd je aan een mooie bruine teint te helpen. Bij dit product wordt aanbevolen om de mousse tot zes uur te laten inwerken voor een langdurige en mooie donkere ’tan’. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Ik breng de mousse (met een speciale handschoen) in de ochtend – na het douchen! Op een gereinigde en zorgvuldig gedroogde huid – aan en laat het een paar uur inwerken terwijl ik donkere kleding draag. Oh ja, hydrateer je huid alle dagen daarna sowieso goed; dat zorgt ervoor dat de bruine kleur er langer mooi uit blijft zien.

Hawaiian Tropic Self-tanning milk

Ook heel fijn. Geleidelijk een sun kissed huidje opbouwen? Eigenlijk is dit een body milk met een extraatje (je bouwt geleidelijk aan een mooie bruine kleur op). Je kunt het iedere dag aanbrengen (zelfs zonder een bronzing handschoen) – wel even je handen goed wassen na het aanbrengen overigens – en je krijgt een streeploze en langdurige ‘tan‘. Pluspunt? De heerlijke tropische geur en het feit dat het je huid tegelijkertijd hydrateert). Pluspunt twee? Geen plakkerige huid èn de self-tanning milk trekt lekker snel in (dus je kunt je erna snel aankleden).

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

Mooi bruin met Oolaboo Skin Superb Sun Kissed Drops

De ‘Sun Kissed Drops’ uit de Skin Superb-lijn van Oolaboo, I love them. Deze bruiningsdruppels zijn heel handig in gebruik. Ik doe drie à vier druppeltjes bij mijn dagcrème (voor een ‘sun kissed look‘) et voilà, ik heb mijn eigen – op maat gemaakte – zelfbruiner. En dat zonder strepen of vlekken. Wat erin zit? Een natuurlijke (Ecocert gecertificeerde) bronzer (DHA) die zorgt voor een langdurige en natuurlijke bruine kleur. Punt van aandacht – en eigenlijk ook heel logisch – hoe meer druppels, hoe intenser het bruiningseffect zal zijn.

Goed om te weten, zowel de Bronzing Mousse (zie hieronder) als de Sun Kissed Drops zijn 100% vegan, bevatten geen alcohol en zorgen voor een streep- en vlekvrij resultaat en een natuurlijke teint. Let op! Sunless tan producten bevatten geen bescherming tegen UV-stralen!

Oolaboo Skin Superb Silky Bronzing Mousse

Oolaboo is een van mijn favoriete merken. Hun producten zijn high end en kwalitatief heel goed. Alles gaat ook nagenoeg op (and if not, dan maak ik mijn schoonmoeder of vriendinnen heel blij). Afijn. Deze zelfbruiner mousse bevat eveneens de natuurlijke (Ecocert gecertificeerde) bronzer (DHA) en zorgt voor een tintje dat zeker lang aanhoudt. De mousse is zacht en brengt makkelijk en gelijkmatig aan. Tip: gebruik wel een bronzing handschoen. Wist je dat door de toevoeging van aloë vera de kleur niet alleen langer blijft zitten maar dat de huid er ook door wordt gevoed?

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen
Links zonder en rechts met een subtiele glow

Guide colour it is

Pluspunt is de ‘guide colour‘ die is toegevoegd aan de mousse. Daardoor kun je zien waar je al bent geweest en waar je de mousse nog moet aanbrengen. Hoe breng je een zelfbruiner nu aan? Hoe ik het zelf doe. Eerst zorg ik ervoor dat ik mijn (lichaams)huid goed heb gescrubd (met extra aandacht voor de plekjes zoals ellebogen en knieën). Begin beneden (en ga dan met aandacht door naar boven) en buig je knieën en ellebogen zodat je de mousse goed en volledig aanbrengt.

Gebruik de restjes!

De ‘restjes’ op de bronzing handschoen zijn ideaal om te gebruiken voor je voeten, handen en eventueel gezicht. Waarom? Omdat die al snel ’te’ bruin kunnen worden en je echt maar een heel klein beetje nodig hebt. Ik gebruik zelf liever een product speciaal voor mijn gezicht (in dit geval de Oolaboo Skin Superb Sun Kissed Drops). De uiteindelijke kleur ontwikkelt zich binnen 4-6 uur. Dat is iets wat ik meestal wel een ‘ding’ vind, dat inwerken. Volgens Oolaboo is het ideaal om de mousse ’s avonds aan te brengen, deze in de nacht te laten inwerken en in de ochtend onder de douche de zogenaamde ‘guide colour‘ af te spoelen. Daarna komt de uiteindelijke kleur tevoorschijn.

Slapen met zelfbruiner op? Niet voor mij

Maar slapen met zelfbruiner op mijn huid? Dat vind ik toch wel een dingetje. Wij hebben een tijdje terug nieuwe matrassen gekregen, waarbij het niet nodig is om een molton of een top-matras te gebruiken. Daardoor zit er alleen een matrashoes tussen mij en het matras. Ik zou het echt heel zonde vinden als de kleur zou afgeven en door de hoes heen zou gaan. Daarom kies ik ervoor om de bronzing mousse in de ochtend aan te brengen, een paar uur te laten inwerken (terwijl ik losse en donker gekleurde kleding draag) en dan af te spoelen. Het betekent wel dat ik twee keer op een dag douche en daarom weerhoudt het mij eerlijk gezegd er wel van, om dit heel regelmatig te doen.

Bruin mét en bruin zonder zon... de voor- en nadelen

Australian Glow Self Tan Mousse (in de kleur Medium)

Natuurlijk testte ik ook deze lichte en zachte mousse van het merk Australian Glow die tegelijkertijd je huid verzorgt. Een zelfbruiner die er eveneens voor zorgt dat je een mooie, natuurlijke kleur krijgt. Geen oranje teint maar een natuurlijke, bruinige vakantietint. Ook hiervoor gebruik je een speciale tanning handschoen. De mousse droogt inderdaad snel op (en egaal! Ook heel belangrijk). Bij deze mousse loop ik ook weer tegen de lange inwerktijd aan, waarna je het afspoelt. Maar eerlijk is eerlijk. Het resultaat mag er zeker zijn.

Natuurlijk bruin met de Gradual Tanning Lotion van Australian Glow

Ook weer zo’n fijn product. En dat ligt dan ook weer aan het effect (een sunkissed glow) en de manier waarop het product werkt. Eigenlijk een soort van body lotion die langzaam een kleur opbouwt / ontwikkelt. Ook hier duurt het zo’n vier tot zes uur. Met het grote verschil dat je dit niet af hoeft te spoelen (en ja! De Hydrating Gel geeft niet af). Ook weer heel handig in combinatie met de Self Tan Mousse. Die kleur zou je langer vast kunnen houden door iedere dag erna de Hydrating Gel te gebruiken. En je huid? Die wordt goed verzorgd.

Australian Glow Tanning handschoen

Super handig deze herbruikbare Double Sided Tanning Handschoen. Door een handschoen breng je nu eenmaal alles gemakkelijker en met name gelijkmatiger aan op de huid. Geen strepen of vlekken. En zeker niet op je handen. Na gebruik? Was je de handschoen uit met water (met de hand) maar ook in de wasmachine kan je de handschoen reinigen.

In een onvoorspelbare Nederlandse zomer (zoals dit jaar), of misschien juist in de lente of de herfst. Bruin zonder zon-producten zijn altijd handig. Zodat je toch een mooie glow hebt. Let wel, als je de zon ingaat, dan moet je wel een zonneproduct met een (hoge) SPF aanbrengen! Gebruik jij een van de genoemde merken? En lig jij graag in de zon of gebruik je liever sunless tan-producten?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Deze producten heb ik toegezonden gekregen

 

Oolaboo Skin Superb Sun Kissed Drops – 30 ml – € 32,50

Oolaboo Skin Superb Silky Bronzing Mousse – 150 ml – € 42,95

Hawaiian Tropic Self-tanning foam (light/medium en dark) – 200 ml – € 19,99

Hawaiian Tropic Self-tanning milk – 200 ml – € 22,99

Producten van Hawaiian Tropic zijn momenteel bij Kruidvat in de aanbieding (1 + 1 gratis)

Australian Glow Self Tan Mousse – Medium – 200 ml – € 19,99

Australian Glow Gradual Tanning Lotion – 200 ml – € 19,99

Reusable Doublesided Tanning Handschoen Australian Glow – € 8,99

Met code Rory20 krijg je trouwens bij Beautytasting 20% korting op de Australian Glow-producten (en eigenlijk op het totale assortiment van Beautytasting)! 

En… bij aankoop van €30 aan Australian Glow een GRATIS Tanning Handschoen cadeau!